Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO toplantısında İsveç'in üyeliğine yeşil ışık yakmasından sonra ABD'den üst üste açıklamalar geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye, İsveç ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yayımlanan açıklamayı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Biden, yazılı açıklamasında “Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım. İsveç’i NATO’nun 32. müttefiki olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller de  “F-16’ların satışı konusunda bir süredir Türkiye’yi desteklediğimizi kamuya açıkladığımız gibi, özel görüşmelerde onlara da söylüyoruz. Fakat biz her ne kadar inanmasak da bu konunun oradaki NATO üyeliğiyle bağlantılı olması gerektiğine inanan bir grup Kongre üyesi var” dedi.

Miller, soru üzerine,Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) hedeflerini desteklemeye devam edeceklerini, bu konunun AB ile Türkiye arasındaki bir mesele olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya hesabından konuya ilişkin mesaj paylaştı.

İsveç’in NATO’nun 32. üyesi olmasının hem ittifakı güçlendireceğini hem de Avrupa’nın güvenliğine katkı sağlayacağını kaydeden Blinken, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceğini açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. 

Editör: Grlyrtts