EVET yanlış okumadınız. Geçen hafta buna benzer bir başlığa sahip basın bültenini gördüğümde istemsiz bir şekilde “yok daha neler” kelimeleri ağzımdan dökülüverdi. Tabii ki bu cümlenin ya da iddianın doğruluk payı yüksek oranda var. Özellikle pazarlama alanında kullanılan yapay zeka uygulamaları bırakın anneler günü hediyemizi belirlemeyi, izin vermemiz durumunda ne yiyeceğimizi dahi söyleyebilecek hae geldi.

Benim derdim işin teknoloji değil de duygusal boyutuyla ilgili. Anneler günü bahane, bu babalar günü, çocuğunuzun ya da eşinizin doğum günü de olsa hediye özel bir paylaşımdır. Sevdiklerimize ne alacağımızı bize teknolojinin bence kabul edilemez hatta biraz daha ileriye gideyim kabul edilmesi teklif dahi edilemez.

Ancak bir iş yeriniz vardır. Çalışanlarınıza doğum günlerinde ya da özel günlerde hediye almak gibi kurumsal bir kültürünüz vardır o zaman yapay zekayı istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Hatta iddia ediyorum böylesi durumlarda yapay zeka oldukça yüksek oranda memnuniyet de sağlayacaktır.

Ama lütfen bırakınız sevdiklerimizi özel günlerinde sevindirecek hediyeleri bilgisayar ya da uygulamalar değil bizler seçelim. Yoksa bunun adı ne sevgi olarak kalır ne de özel gün…

Bu vesileyle her günleri özel, cennetin ayakları altına serildiği annelerin bu özel gününü kutluyor iyi haftalar diliyorum.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi / MarkaOkulu Yüksek Lisans Programı geçen yıl “Tüketici Serüveni” başlığıyla ilk kez düzenlediği etkinliklerini bu yıl “Dijitalin Serüveni” semineriyle devam ettirdi.