Bakan Bayraktar: TANAP ve TAP ile Avrupa'ya Gaz Akışı İki Katına Çıkacak, Altyapı Hazır
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki enerji iş birliğinin sadece iki ülkeyi değil, tüm bölgeyi etkileyen stratejik bir ortaklık olduğunu vurguladı. Azerbaycan Devlet Televizyonu AZTV’ye konuk olan Bayraktar, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinin Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliğinde oynadığı kilit rolü değerlendirdi.
Bayraktar, bu iki boru hattının toplamda 32 milyar metreküp kapasiteli altyapısıyla inşa edildiğini ve Azerbaycan’ın 2027 yılına kadar Avrupa’ya ihraç ettiği gaz miktarını iki katına çıkarma hedefi için teknik hazırlıkların tamamlandığını belirtti.
Türkiye, Bölgesel Bir Enerji Merkezi Olma Yolunda
Türkiye’nin hem artan enerji ihtiyacı hem de stratejik konumu sayesinde doğu ile batı arasında bir enerji köprüsü haline geldiğini belirten Bayraktar, Hazar bölgesinden gelen doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasının bu hedefteki önemine dikkat çekti."Türkiye olarak çok büyük bir doğal gaz pazarıyız. Artan sanayimiz, büyüyen ekonomimiz ve yükselen nüfusumuz ile uzun vadeli gaz alım taahhütlerini rahatlıkla üstlenebiliriz. Bu güvenceyi Azerbaycanlı muhataplarımıza da sürekli olarak iletiyoruz," dedi.
Bayraktar, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin TANAP üzerinden daha fazla gaz alımı için siyasi karar alma sürecini hızlandırması gerektiğini belirtti.
Iğdır-Nahçıvan Hattı Faaliyette, Enerji Forumu İzmir’de Yapılacak
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağ, yalnızca TANAP ve TAP ile sınırlı değil. Bakan Bayraktar, yeni devreye alınan Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı sayesinde Nahçıvan bölgesine 30 yıl boyunca kesintisiz doğal gaz sağlanabileceğini açıkladı.
Bu gelişmelerin ele alınacağı 4. Azerbaycan-Türkiye Enerji Forumu’nun eylül ayında İzmir’de düzenleneceğini duyuran Bayraktar, etkinliğin yatırımcıları, kamu kurumlarını ve enerji uzmanlarını bir araya getireceğini söyledi.
Yenilenebilir Enerji ve Elektrik İletiminde Yeni Dönem
Bayraktar, dünyanın içinde bulunduğu siyasi dalgalanmalara rağmen yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımların hız kesmediğine dikkat çekerek, enerji yatırımlarının büyük bölümünün hâlâ bu alana yöneldiğini ifade etti. Azerbaycan’ın özellikle Hazar Denizi açıklarında rüzgar enerjisi potansiyeli açısından ciddi bir kaynak sunduğunu belirtti.
Bu kapsamda, “yeşil enerji koridoru” olarak adlandırılan ve Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Bulgaristan arasında planlanan projeyle, Azerbaycan’da üretilen elektriğin Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesi hedefleniyor.
Bayraktar, bu kapsamda birkaç gün içinde taraf ülkelerle yeni bir anlaşma imzalanacağını, böylece petrol ve doğal gazın yanı sıra elektrik iletim altyapısının da entegre edilerek bölgenin enerji arz güvenliğine daha geniş ölçekte katkı sağlanacağını açıkladı.