Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye'de pazar günü gerçekleşecek seçimlere ilişkin, "Ben Türkiye'nin iç işlerine karışmam ve seçimlerde kimin kazanacağıyla ilgilenmiyorum" açıklamasında bulundu. Arap dünyasının önde gelen isimlerinden gazeteci-yazar Abdulbari Atwan, Esad ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin konuştu. 

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME MÜMKÜN DEĞİL'

Marbuta Haber'in aktardığına göre Esad, Atwan ile görüşmesinde şu ifadeleri kullandı:

"Suriye’den tam çekilme olmaksızın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmem mümkün değil. Türkiye’nin tüm kuvvetlerinin Suriye’den çıkması ve bu çekilmenin tam olması gerekir. Ben Türkiye’nin iç siyasetine karışmam ve seçimlerde kimin kazanacağıyla ilgilenmiyorum. Benim için önemli olan, seçilen kişinin Suriye ile iyi ilişkiler kurması, ilişkileri geliştirmesi ve Suriye’den çekilmenin gerçekleşmesidir."

MİKDAD, 'ISRARI SÜRDÜRECEĞİZ' DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği dörtlü toplantının ardından açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad,  'Suriye’nin ana hedefinin topraklarındaki Türk kuvvetleri de dahil olmak üzere her türlü yasa dışı askeri varlığı sona erdirmek olduğunu' yinelemişti. Mikdad, "Bu konuda ilerleme olmadan gerçek bir sonuca varmayacağız ve her durumda geri çekilme konusunda çalışmaya, talep etmeye ve ısrar etmeye devam edeceğiz" demişti:

Türk Dışişleri Bakanı’nın, Türk kuvvetlerinin çekilmesi durumunda oluşan boşluğu terör örgütlerinin dolduracağına ve bunun Türkiye’nin güvenliğini tehdit edeceğine dair açıklamalarını okudum. Bununla ilgili yorum yaparak, açıklığa kavuşturmak isterim ki, Türkiye’den Suriye’den güçlerini çekeceğine dair açık bir kamuoyu onayının alınmasını istiyoruz. Buna göre, bunu organize, koordineli ve üzerinde anlaşmaya varılmış bir şekilde uygulamak için pratik adımlar üzerinde anlaşmaya varılacaktır.’’