2003 yılında faaliyete geçen Google Adsense, Web sitesi yayıncılarının sitelerinde reklam göstererek para kazanmalarını sağlayan bir Google ürünüdür. Piyasaya çıktığı ilk yılların ardından Türkiye'ye de gelen AdSense, o günden bugüne yayıncıların en önemli gelir kaynağı olarak gösteriliyor. Ancak son yıllarda Google'ın Türkiye'deki internet sitelerine kasıtlı olarak olması gerekenden daha az para verdiği ve kesinleşmiş kazançtan kesinti yaptığı iddia ediliyor. 

TBM ORANLARI YAYINCILARI USANDIRDI

"Tıklama başı maliyet" olarak bilinen TBM oranları, kişinin ilgili sitedeki herhangi bir reklama tıklamasıyla yayıncıya kazandırdığı para olarak tanımlanır. Google AdSense, Türkiye'ye geldiği ilk yıllarda bir reklam tıklamasına hatrı sayılır bir ücret öderken şimdi ise bu oranı 0.2, 0.3 kuruş gibi rakamlarda tutarak web sitesi yayıncılarını zorlamaya devam ediyor. Maliyetlerin yüksek olduğu şu günlerde en önemli gelir kaynağı olarak gösterilen AdSense'nin bu oranlarda devam etmesi bir internet sitesinin yayın hayatına son vermesiyle sonuçlanabilir. Nitekim uzun yıllardır yayında olan irili ufaklı birçok site yayın hayatını sonlandırmaya başladı. Peki Google AdSense Türkiye'yi neden cezalandırıyor?

SUİSTİMAL EDİLDİ

Google AdSense'nin Türkiye'ye geldiği ilk yıllarda yayıncılara ödediği ücret ile şimdiki ücret arasında dağlar kadar fark var. Peki bunun temel sebebi ne? Türk yayıncılar, Google AdSense'nin ilk yıllarında bu fırsatı değerlendirmek yerine kısa yoldan para kazanmayı tercih etti. Fake News (Yalan haber) ve insanları aldatan haberlere sitelerinde yer veren yayıncılar bir süre sonra gelen şikayetlerle birlikte Google tarafından cezalandırılmaya başlandı. Ancak kötü durum şuydu ki kurunun yanında yaşta yanmıştı. Bu sebeple AdSense, İngiltere veya Amerika'da tıklama başı maliyete 2 Euro gibi rakam verirken Türkiye'de ise bu ücret 0.2 gibi oranlarda kaldı. 

KURUNUN YANINDA YAŞ DA YANDI

2003 yılında faaliyete geçen AdSense, Google tarafından her geçen gün geliştirilen algoritmalar sayesinde ince detaylara kadar inmeye başladı. En önemli kriter ise "Özgün Haber" olarak belirlendi. Hatta öyleki özgün haber yapan internet siteleri en önemli platform olarak görülen Google News için bile en önemli şartı sağlamış oldu. Ancak Google için en önemli kriter olarak görülen özgün haberi yapan siteler de cezalardan payını aldı. AdSense, bu cezalara devam ederse birçok site yayın hayatına son vermek zorunda kalacak. 

AYLIK KAZANÇTAN KESİNTİ YAPMAYA BAŞLADI

Geçtiğimiz yıllarda da aylık kazançtan kesintiler yapan AdSense, son aylarda kesintinin dozajını artırdı. Elde edilen aylık gelirin neredeyse 4'te 3'ünü kesmeye başlayan Google'ın bu işlemdeki gerçek amacının ise yayıncılara ceza vermek olduğunu düşünülüyor. Öte yandan tekelleşmeye başlayan Google AdSense, bu gücünü tüm internet siteleri üzerinde iyice hissettirmeye başladı. Özgün içerik, fake news farketmeksizin tüm sitelerden olabildiğince kesinti yapan Google'ın, elde ettiği bu gücü kötü kullanmak sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından ceza alması da söz konusu. Diğer yandan Google, Avrupa'nın birçok ülkesinden de cezalar almıştı.

Editör: Haber Merkezi