Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti içinde değişim sinyali vermesinin ardından gözler, 23 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek büyük kongreye çevrildi. Kongrede belirlenecek yeni parti yönetimi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Âlâ görevlendirildi. Yılmaz ve Âlâ'nın, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) listesinin oluşturulması konusunda taslak bir çalışma hazırlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundukları belirtildi. Erdoğan’ın ayrıca bazı kurmaylarından da MKYK listesi için isim önerileri aldığı ifade ediliyor.

MKYK’nın Yüzde 60’ı Değişiyor

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, 75 kişiden oluşacak yeni MKYK için demografik yapı, il ve bölge dengesi, kadın ve genç oranı gibi kriterler ön planda tutulacak. Parti kaynaklarına göre, bazı bakan yardımcılarının ve TBMM’de görev yapan komisyon başkanlarının MKYK'ya dahil edilmesi planlanıyor.

Nazlı Çelik paylaştı: Devlet Bahçeli önümüzdeki günlerde mesaisine başlayacak Nazlı Çelik paylaştı: Devlet Bahçeli önümüzdeki günlerde mesaisine başlayacak

Parti hafızasının korunması adına bazı isimlerin listede yer alması beklenirken, genç ve kadın üyelerin sayısının artırılması yönünde güçlü bir eğilim olduğu belirtiliyor. Ayrıca, geçmiş dönemde büyükşehir belediye başkanlığı yapmış bazı isimlerin de MKYK'da görev alabileceği öne sürülüyor. AK Parti’nin Ekim 2023’te yapılan olağanüstü kongresinde, 75 kişilik MKYK’nın 49'u değiştirilmişti. Parti kulislerinde bu kez de mevcut MKYK üyelerinin en az yüzde 60’ının değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Erdoğan’dan Önemli Mesaj: “Sizinle Başka Kulvarlarda Çalışacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı genel başkan yardımcılarına “Sizinle başka kulvarlarda çalışacağız” diyerek, yeni yönetimde kendilerine yer vermeyeceğini açıkça ifade ettiği belirtiliyor. Bu doğrultuda, 18 kişilik Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) da önemli ölçüde değişiklik olması bekleniyor. Parti yönetiminde bazı isimlerin tamamen dışarıda kalabileceği, bazılarının ise görev alanlarının değiştirileceği konuşuluyor.

Kabine Değişikliği Kongre Sonrasına Kaldı

AK Parti kulislerinde, kongre sonrası kabinede değişiklik yapılması ihtimalinin güçlendiği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu ana kadar kurmaylarıyla bu konuda kapsamlı bir değerlendirme yapmadığı ancak yakın çevresine “Meclis’ten kabineye isim almayı düşünmüyorum” dediği belirtiliyor. Bu açıklama, mevcut milletvekillerinin kabineye atanma ihtimalini neredeyse sıfıra indiriyor. Parti kaynakları, kabine değişiminin öncelikli olmadığını ancak kongrenin ardından ele alınabileceğini ifade ediyor.

AK Parti’de Yeni Dönem Başlıyor

Özetle, AK Parti’nin büyük kongresi, parti yönetiminde köklü değişiklikleri beraberinde getirecek. MKYK’da büyük bir revizyon beklenirken, MYK’da da önemli değişiklikler yapılacağı konuşuluyor. Parti içinde genç ve kadın temsiline daha fazla önem verilmesi planlanırken, deneyimli isimlerin parti hafızasını koruma adına belirli noktalarda görevlerine devam etmeleri bekleniyor.