Türkiye, Doğu Akdeniz'de geri adım atmadı, Oruç Reis gemisi limana bakım ve ikmal için çekildi. Bakımda olan bir gemi için Navtex ilan etmenin anlamı yok. 

Yunanistan küçük bir ülkenin kaprisiyle davranıyor. Haklı olan ülke 'Ben haklıyım, tezlerimi de savunmak istiyorum' der. Uluslararası toplum da baskı yapınca, askerler arası toplantılara katılmaya başladılar. 

Yaptırım konusu var, bunu destekleyen kim? Fransa, Yunanistan, Rum kesimi... Normandiya yedilisi toplantısında bu 3 ülke masaya getirdi, İspanya, İtalya, Portekiz, Malta desteklemedi. Bunu gören 'Yunanistan, Belarus ile ilgili kararları da ben veto ederim' diyor. Oradaki konularda bunun ne alakası var? Ben 24-25 Eylül'de bir yaptırım beklemiyorum ama olabilir de... Ama biz kararlarımızdan vazgeçer miyiz? 

Avrupa Birliği'nin bir tercihte bulunması gerekiyor, bizimle iyi ilişkiler mi yürütmek istiyor, şımarık Yunanistan ve Rum Kesimi'yle ilişkileri bozmak mı istiyor? 

Macron'un Libya'da sahada desteklediği darbeci kaybetti, Suriye'de önemli bir aktör olmaktan çıktı. Fransa, Avrupa'nın yeni liderliğine oynuyor Merkel 'gideceğim' dedikten sonra. Fransa eskiden beri her şeyde rol almaya çalışır. Fransa konumunu da zayıflatıyor, ağır bir ülke aslında. Her yere saldırıyor, 'liderim' demekle lider olunmuyor. Fransa, 1-2 toplantı düzenledi, sonra katılım olmadı, toplantıya katılanlar Fransa'ya gülüyor. 

Bu ilişkilerin rehin alınmasından ülkeler rahatsız, ama Türkiye'yi mi, Yunanistan'ı mı desteklerler, bana göre Yunanistan'ı desteklerler, bunun adına da 'dayanışma' diyorlar. 

Doğrudan iki ülke görüşebilir. Yunanistan Başbakanı'nın açıklamaları ılımlı, ama Yunanistan ön şartlar öne sürerse, biz de süreriz. Bunları yerine getirmediği sürece, bu sorun çözülmez. Adalar için, Meis için maksimalist tavırlar içinde kıtasahanlığından vazgeçmediği sürece bunlar çözülmez. Tek taraflı sondaj faaliyetlerini sürdürdü. Biz de faaliyetlerimizi sürdüreceğiz, bu onlar için sıkıntı olacak. 

İngiltere'nin Fransa'ya yakın kıtasahanlığını vermediği, dünyanın değişik bölgelerindeki tüm örnekleri kendilerine sundum. Rum kesiminin Türk tarafını yok saymaması, Yunanistan'ın uluslararası hukuğa uygun davranması lazım. Ama bu çizgiye gelmeleri lazım. 

Kendine güvenen, haklı ülke ön şartsız görüşür. Bazı vatandaşlarımız 'neden Yunanistan ile masaya oturacaksınız' diyor, asıl haklıysan oturacaksınız. Biz masaya bunları koyabiliriz, çünkü haklıyız. Herkes tezini ortaya koyar, kim haklı ortaya çıkar. Yunanistan sondaj, araştırma tüm faaliyetlerimizi durdurmamızı istiyor. Sevilla haritasından vazgeçmezlerse bu gerginlik bitmez. 

ABD, daha önce öldürücü olmayan maddeler vereceğiz dediler, ardından mutabakata oturdular. Atılan adım, eşitliği bozuyor mu adada, bozuyor. Pompeo, neden Türkiye tarafına geçip 'Sizin sorununuz ne?' diyemiyor? Dünyanın da endişe duyduğu tek taraflı politikalar... 

Editör: Haber Merkezi