İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi başkanlığındaki üst düzey diplomatik heyet, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun üst düzey görüşmelerine katılmak üzere ABD'nin New York kentine ulaştı. Arakçi, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği yetkilileri tarafından karşılandı.
New York öncesinde Doha'da temaslarda bulundu
Arakçi, New York yolculuğu öncesinde Katar'ın başkenti Doha'yı ziyaret etti. İranlı Bakan burada Katarlı yetkililerle bölgedeki son gelişmeler hakkında görüşmeler gerçekleştirdikten sonra ABD'ye geçti.
Haberde, Katar'ın İran ile ABD arasındaki diplomatik temaslarda arabuluculuk yapan ülkeler arasında bulunduğu ve taraflar arasındaki temasların aralıklı olarak devam ettiği aktarıldı.
ABD İran heyetine vize verdi
AP'nin aktardığına göre ABD yönetimi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin de aralarında bulunduğu çekirdek İran heyetine BM Genel Kurulu'na katılabilmeleri için vize verdi.
Washington yönetiminin kararın Birleşmiş Milletler'in ev sahibi ülkeye yüklediği sorumluluklar kapsamında alındığını bildirdiği, İran heyetinin ise önceki yıllara kıyasla daha sınırlı tutulduğu belirtildi.
ABD'nin ayrıca İranlı yetkililerin New York'taki hareket alanı ile bazı alışveriş faaliyetlerine yönelik mevcut kısıtlamaları uygulamayı sürdüreceği aktarıldı.
Arakçi: Önceliğimiz İran'ın tutumunu anlatmak
Arakçi, New York'a ulaşmasının ardından İran basınına yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu'ndaki önceliklerinin İran'ın görüşlerini uluslararası kamuoyuna aktarmak olduğunu söyledi.
İran devlet yayın kuruluşu Press TV'nin aktardığına göre Arakçi, heyetin temel hedefinin “İran halkının haklarını ve çıkarlarını” Birleşmiş Milletler çatısı altında savunmak olduğunu ifade etti. Arakçi mevcut durumu kendi değerlendirmesiyle “savaş hali” olarak nitelendirdi.
Pezeşkiyan'ın da New York'a gitmesi planlanıyor
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın 22 Eylül'de New York'a giderek BM Genel Kurulu'nda ülkesini temsil etmesi planlanıyor. Pezeşkiyan'ın Genel Kurul'a hitap etmesinin yanı sıra çeşitli ülkelerin liderleri ve üst düzey yetkilileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.
Gündemde nükleer program ve Hürmüz Boğazı var
İran heyetinin New York temaslarında nükleer program, Hürmüz Boğazı'ndaki durum, bölgesel güvenlik ve ABD ile yaşanan gerilim gibi başlıkların öne çıkması bekleniyor.
Arakçi ile ABD'li yetkililer arasında New York'ta doğrudan bir görüşme gerçekleştirileceğine ilişkin ise şu ana kadar doğrulanmış bir açıklama bulunmadığı belirtildi.
