İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile yürütülen müzakerelere ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
Bekayi, İran ile ABD arasında mesaj alışverişinin sürdüğünü ancak henüz nihai bir uzlaşmanın sağlanmadığını belirtti.
“Bu Dille Konuşma Hakları Yok”
Trump’ın “İran nükleer silah sahibi olmayacağını kabul etmeli” yönündeki ifadelerini değerlendiren Bekayi, Batılı tarafların İran’a yönelik dayatmacı bir dil kullanamayacağını söyledi.
Bekayi, “Biz ‘şöyle olmalı’ söylemiyle 47 yıl önce vedalaştık. Batılı tarafların İran İslam Cumhuriyeti’nden bahsederken ‘şöyle olmalı, böyle olmalı’ gibi bir dil kullanma hakkı yoktur” dedi.
İranlı sözcü, kararlarını İran halkının çıkarları ve hakları temelinde aldıklarını ifade etti.
Hürmüz Boğazı Açıklaması
Bekayi, Trump’ın ABD Donanması’nın Hürmüz Boğazı’ndaki İran limanlarına yönelik ablukasının kaldırılacağına dair sözlerine de değindi.
Söz konusu ablukayı hukuksuz olarak nitelendiren Bekayi, uygulamanın ateşkes ihlali ve uluslararası deniz taşımacılığına müdahale anlamına geldiğini belirtti.
“Propaganda Söylemi Olabilir”
Bekayi, ablukaya ilişkin açıklamaların sahadaki uygulamalarla görüleceğini belirterek, bunun propaganda amaçlı bir söylem de olabileceğini ifade etti.
İranlı yetkili, “Eğer böyle bir adım atılırsa aslında birkaç hafta önce başlayan hukuka aykırı bir uygulamayı da durdurmuş olacaklar. Başından beri böyle bir adımın atılmaması gerekirdi” dedi.
Hürmüz’de İran ve Umman Vurgusu
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Hürmüz Boğazı’nın yönetiminin İran ve Umman tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Bekayi, boğazın İran ve Umman karasularında yer aldığını belirterek, iki ülkenin hem uluslararası ticareti mümkün kılacak hem de güvenlik ve ulusal çıkarlarını koruyacak bir mekanizma benimsemesi gerektiğini ifade etti.
