İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5852 %0.08
55,7215 %0.24
6.584,99 %-0.17
81.870,00 %-1.15
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ 2050'de Dünyanın En Büyük Ekonomileri Açıklandı! Türkiye'nin Sıralamadaki Yeri Dikkat Çekti

2050'de Dünyanın En Büyük Ekonomileri Açıklandı! Türkiye'nin Sıralamadaki Yeri Dikkat Çekti

PwC'nin 2050 yılına yönelik küresel ekonomi projeksiyonunda Türkiye'nin 11. sırada yer alacağı öngörüldü. Satın alma gücü paritesine göre hazırlanan sıralamada Çin ilk sıraya yerleşirken Hindistan ikinci, ABD ise üçüncü oldu. Dünya ekonomisinin 2050'ye kadar iki kattan fazla büyüyebileceği tahmin ediliyor.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

2050 yılında dünyanın en büyük ekonomilerinin hangileri olacağına ilişkin projeksiyonlar yeniden gündeme geldi. Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi PwC'nin "The World in 2050" çalışmasında, küresel ekonomik dengelerin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde değişebileceği öngörülüyor. Satın alma gücü paritesi (SGP) temel alınarak hazırlanan ekonomik büyüklük sıralamasında Çin ilk sırada, Hindistan ikinci ve ABD üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin ise 2050 yılında dünyanın en büyük 11. ekonomisi olabileceği tahmin ediliyor.

2050 Yılında Dünyanın En Büyük Ekonomileri Hangileri Olacak?

PwC'nin uzun vadeli ekonomik projeksiyonları, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki ağırlığının artabileceğine işaret ediyor. Çalışmada dünya ekonomisinin 2050 yılına kadar iki kattan fazla büyüyebileceği öngörülüyor.

Satın alma gücü paritesine göre hazırlanan sıralamanın ilk üç basamağında Çin, Hindistan ve ABD bulunuyor. Endonezya'nın dördüncü, Brezilya'nın beşinci, Rusya'nın ise altıncı sırada yer alacağı tahmin ediliyor.

Türkiye 2050'de Kaçıncı Sırada Olacak?

2050 yılı ekonomik büyüklük tahminlerinde Türkiye, dünyanın en büyük 11. ekonomisi olarak gösteriliyor. Türkiye'nin önünde Birleşik Krallık 10. sırada, Almanya 9. sırada ve Japonya 8. sırada bulunuyor.

Türkiye'nin ardından Fransa 12. ve Suudi Arabistan 13. sırada yer alıyor. Bu projeksiyon, Türkiye'nin uzun vadede küresel ekonomi içerisindeki konumuna ilişkin dikkat çeken bir tahmin sunuyor.

İlk 10'da Hangi Ülkeler Yer Alıyor?

2050 yılı için öngörülen ekonomik büyüklük sıralamasında ilk 10 ülke şöyle sıralanıyor:

  1. Çin
  2. Hindistan
  3. Amerika Birleşik Devletleri
  4. Endonezya
  5. Brezilya
  6. Rusya
  7. Meksika
  8. Japonya
  9. Almanya
  10. Birleşik Krallık

Özellikle Endonezya, Brezilya ve Meksika gibi gelişmekte olan ekonomilerin üst sıralarda bulunması, küresel ekonomik ağırlığın gelecekte farklı bölgelere kayabileceği beklentisini yansıtıyor.

Türkiye'nin Ardından Hangi Ülkeler Geliyor?

Türkiye'nin 11. sırada bulunduğu projeksiyonda Fransa 12, Suudi Arabistan 13, Nijerya 14 ve Mısır 15. sırada gösteriliyor. Pakistan 16, İran 17, Güney Kore 18, Filipinler 19 ve Vietnam 20. sırada bulunuyor.

Listenin devamında İtalya 21, Kanada 22, Bangladeş 23, Malezya 24, Tayland 25 ve İspanya 26. sırada yer alıyor.

Satın Alma Gücü Paritesi Nedir?

Ekonomik büyüklük karşılaştırmalarında kullanılan satın alma gücü paritesi, ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını dikkate alan bir hesaplama yöntemi olarak öne çıkıyor. Bu yöntem, ülkelerin ekonomik üretimlerini karşılaştırırken aynı miktardaki paranın farklı ülkelerdeki satın alma gücünü hesaba katıyor.

Dolayısıyla satın alma gücü paritesine dayalı ekonomik büyüklük sıralaması, ülkelerin askeri, diplomatik veya siyasi gücünü doğrudan ölçmüyor. PwC'nin çalışması da ülkelerin toplam ekonomik büyüklüklerine ilişkin uzun vadeli tahminler içeriyor.

2050'de Küresel Ekonominin Dengeleri Değişebilir

2050 yılına yönelik projeksiyonlar, Çin ve Hindistan'ın küresel ekonomideki ağırlığının artabileceğini, Endonezya ve Brezilya gibi ülkelerin de üst sıralarda yer alabileceğini gösteriyor.

Türkiye'nin 11. sırada bulunması ise ülkenin uzun vadeli ekonomik büyüklüğüne ilişkin öngörüler açısından dikkat çekiyor. Bununla birlikte sıralama kesinleşmiş bir sonuç değil; ekonomik büyüme, nüfus, verimlilik ve diğer uzun vadeli koşullara bağlı olarak değişebilecek bir tahmin niteliği taşıyor.