Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine sonrası müjdeleri açıklandı: ''Karadeniz'deki 320 metreküplük ilk keşfimizle aldık. Bu sahadaki rezervimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Denizaltı ve kara tesislerinin inşasına başladık. Bir kısmını da tamamladık. Sadece deniz yetmez dedik. Bir zmanalar karada buluyorlardı bir şey yok deyip betonu atıyorlardı. Onların hepsini hayata geçirdik. Sakarya gaz sahasında yeni sondajlar yaptık. Fatih Sondaj gemimiz 29 Ekim'de yeni sondajına başladı. Fatih sondaj gemimiz Çaycuma 1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metrelüplük doğal gaz rezervini keşfetti.

Karadeniz'de keşfettimiz doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomi değerini ülkemize.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

- Birazdan doğal gazdaki yeni müjdelerimizi vatandaşlarımızla paylaşacağız.

- Türkiye sadece kendisi için üreten bir ülke olmanın ötesine geçti.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

- Asgari ücrete kişi başına verdiğimiz devlet katkısını da 250 TL'ye çıkardık. Yani 8507 liralık asgari ücretin 250 lirası işveren tarafından değil devletçe ödenecektir.

- Amacımız, asgari ücretin işverene maliyetini azaltarak yaptığımız yüksek oranlı artışların istihdamda herhangi bir olumsuzluğa yol açmamasıdır.

EYT AÇIKLAMASI

- Çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz.

- EYT'yi yakında tamamlıyoruz. Amacımız yılbaşından önce gündemden çıkarmak

- Girdi maliyetlerindeki artışların üstünde fiyatlamalar yaparak fırsatçılık peşinde koşanları asla affetmeyeceğiz.

- Ülkemizin zenginliğini çalışanlar başta milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. Memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla yapacağız.

- Çalışanlarımızın, emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz.

FAHİŞ FİYATLARLA MÜCADELE

- Fırsatçılar bizim gözümüzde günübirlik yüksek kazanç uğruna kendilerinin de içinde bulunduğu Türkiye gemisini delmeye çalışan haramzadelerdir.

EĞİTİM DESTEKLERİ

- Geçtiğimiz yıl, eğitimde yeni dönem hazırlıkları için ilk kez tüm okullarımıza doğrudan 7 milyar lira bütçe gönderdik.

- Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısını 160 binden, 1 milyon 200 bine yükselterek sanayimizin çırak-kalfa ihtiyacını karşılayacak önemli bir adım attık.

- Kapsamı genişleterek okullarda ücretsiz yemek imkanından yararlanan öğrenci sayımızı 5 milyona çıkartacağız.

- Gençlik Merkezleri'nde ve Genç Ofis'lerinde yürütülen faaliyetlerin kapsamını önümüzdeki yıl daha da genişleteceğiz.

- Yurtlarda kalan öğrencilerimizin 750 lira olan beslenme yardımını 1800 TL'ye çıkardık.

KYK BORÇLARININ SİLİNMESİ

- Bu yıl rekor bir yerleştirme oranına ulaşarak 850 bin öğrencimize yurtlarda hizmet veriyoruz. Geçmiş dönem kredi (KYK) ödemeleri ile ilgili 3,3 milyon gencimizin 27 milyar liralık endeks borcunu sildik.

- Sağlık çalışmalarımızın yüzleştiği güvenlik risklerini ortadan kaldıracak reformlar gerçekleştirdik.

ÖRNEK ŞEHİR HASTANELERİ

- Hastanelerimizin toplam yatak kapasitesiyse 130 bini geçti. Bay Kemal, çalışıyoruz, daha çok şeyler yapacağız. Senin SSK Genel Müdürlüğü'ne benzemez bu iş.

- Dünyada eşi benzeri olmayan aile diş hekimliğini ülke sathına yayacağız. Uzaktan muayeneye imkan sağlayan, elektronik muayene sistemiyle ülkemize tanıştırmaya hazırlanıyoruz.

- Aşı ve biyoteknoloji ürünlerinde ülkemizin kendi kendine yeterliliğini güçlendirmek için Hıfzıssıhha'yı yeniden inşa ediyoruz.

HUKUK ALANINDAKİ REFORMLAR

- Avukatlarımız için yeni bir çerçeve kanun hazırlayacağız. Adli yardım sistemini genişletecek Hukuki Himaye Sigortası'nı tahkim edeceğiz.

- Yeni anayasa milletimize verdiğimiz söz gereği gündemimizdeki yerini koruyacak. Yargılamaların daha hızlı ve etkin sonuçlanmasını temin edecek yeni adımlar atacağız.

TERÖRLE MÜCADELE

- Geçtiğimiz yıl güvenlikte bölücü örgüte yönelik operasyon sayısını 124 bine çıkartarak, 9800'e yakın sığınağı imha ederek, örgüte katılımları asgari rakamlara indirerek teröristlere göz açtırmadık

- Suriye'de ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak, yeni adımlar atacağız.

YENİ DOĞAL GAZ KEŞFİ

- Fatih sondaj gemimiz Çaycuma 1 sondajında 3 bin 23 metre derinlikte 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti.

- Fatih Sondaj Gemimizin Çaycuma-1'deki 58 milyar metreküplük yeni keşfiyle 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı.

- (Karadeniz gazı) Verilerin analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi.

- Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma-1'deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı.

- Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır.

- (Karadeniz gazı) Yeni keşfimiz bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflerimize kapı aralayacak. En kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız.

- Hazar'ın, Akdeniz'in, Orta Doğu'nun enerjide merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlıyız.

- Sadece İstanbul ve Çanakkale'deki köprülerimizle değil enerji köprüleriyle de doğuyu ve batıyı birbirine bağlayacağız.

- Nihai amacımız, petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığımızı bir an evvel tamamen kırarak, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını ilan etmektir.

- Kimyevi gübre ve hayvan yemi fiyatlarında indirim ve fiyat sabitlemesine gidiyoruz. Yüzde 13'e varan indirim gelecek. Gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz.

- Özel ve kamu günlük yurt içi petrol üretimimiz bugün itibarıyla 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl üretimimizi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz.

- Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin bazı kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13'e varan, karma yemde de yüzde 5'e varan indirim yapılacak.

- Ocak ayının ilk haftası 3 milyon hak sahibine toplamda 13 milyar lira olarak yapılacak Aile Destek Programı ödemelerini yılbaşından önceye çekiyoruz.