Katar, ABD ve Mısır’ın arabuluculuğuyla, İsrail ve Hamas arasında 24 Kasım Cuma günü başlayan dört gün süreli ateşkesin bugün saat 08.00’da (TSİ) sona ermesi bekleniyordu.Ateşkesin mutabakat çerçevesinde uzayabileceğine dair taraflardan arka arkaya olumlu mesajlar geldi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda ‘insani ara’nın 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını duyurdu.


İlk 3 gün 13’er kişilik gruplar halinde, dün akşam da aralarında Arjantin, Fransa ve Almanya çifte vatandaşlığı bulunan 11 İsrailli olmak üzere Hamas tarafından dört günde toplam 50 İsrail vatandaşı serbest bırakıldı.Hamas ek olarak 17 Taylandlı, bir Filipinli ve bir İsrail kökenli Rus vatandaşını Kızılhaç yetkililerine teslim etti. İsrail tarafından da ilk 3 gün 39’ar dördüncü gün de 33 kişi olmak üzere 150 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı. Dört günlük ateşkeste her iki taraftan ve farklı milletlerden toplam 219 kişi özgürlüğüne kavuşmuş oldu.

Filistinli direniş grubu, 7 Ekim saldırılarının ardından 240 civarında kişiyi rehin alarak Gazze’ye kaçırmıştı.
Bu arada 7 Ekim baskınında kaçırılan rehinelerin tümünün Hamas’ın elinde olmadığı değerlendiriliyor. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Hamas’ın kaçırılan rehinelerle ilgili İslami Cihad Örgütü ile temas halinde olduğunu açıkladı.

Hamas’ın Lübnan’daki yetkilisi Halil el-Hayye, Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail ile kadın ve çocukların dışında başka grupları içerecek yeni bir esir takası mutabakatı yapmak istediklerini bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün X sosyal medya hesabından yayınlanan görüntülü mesajında, ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüğünü ve Hamas’ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, çatışmalara verilen ‘insani ara’nın 24 saat uzatılmasına pozitif baktığını belirtmişti.

Gürcistan'da protestolar devam ediyor: 8 yaralı Gürcistan'da protestolar devam ediyor: 8 yaralı

Fakat aynı zamanda İsrail ordusunun sosyal medya hesapları, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, ‘insani aranın’ ardından Gazze Şeridi’ne yönelik yeni saldırı planını onayladığını belirtti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, geçici ateşkesin ardından Gazze Şeridi’ne saldırılarının “daha şiddetli ve tüm bölge boyunca” olacağını aktardı.


Çocuk yaşta İsrail tarafından hapse atılan Filistinli gençlerin anneleri aylar sonra evlatlarına kavuşmanın sevincini yaşıyor.7 Ekim’de kaçırılan İsrailli anneler ve çocuklar var. 12 yaşındaki kızıyla Hamas’ın bıraktığı İsrailli anne Sharon Hertzman Avigdori, yakınlarına sarılarak gözyaşı döktü.

Editör: Nehir Durdağı