2026-2027 av sezonunun 1 Eylül itibarıyla başlamasıyla Karadeniz'e açılan balıkçı tekneleri palamut bolluğuyla karşılaştı. Ağların yüksek miktarda palamutla dolması ilk etapta balıkçıları sevindirse de, arzın artmasıyla birlikte fiyatların gerilemesi sektörde hayal kırıklığına neden oldu. Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, mevcut fiyat dengesizliğinin hem küçük hem de büyük ölçekli balıkçıların kazançlarını olumsuz etkilediğini söyledi.
“BİRKAÇ GÜN DENİZE ÇIKILMASIN” ÖNERİSİ
Mutlu, piyasadaki dengesizliğin giderilmesi için balıkçı teknelerinin birkaç günlüğüne avlanmaya ara vermesinin değerlendirilebileceğini belirtti. Büyük ve küçük balıkçı ayrımı yapılmadan ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Mutlu, 3-4 günlük ya da gerekirse bir haftalık bir ara verilmesinin piyasa şartlarına göre ele alınabileceğini söyledi.
BALIKÇI 30-40 LİRAYA SATIYOR
Palamudun üreticiden çıktıktan sonra tüketiciye ulaşana kadar ciddi bir fiyat farkı oluştuğuna dikkat çeken Mutlu, balıkçıların palamudu 30-40 lira seviyelerinde sattığını belirtti. Aynı ürünün tezgahlarda tüketiciye 100-125 liraya kadar ulaşabildiğini söyleyen Mutlu, mevcut tablonun hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun etmediğini ifade etti.
“BALIK VAR AMA PİYASADA DENGESİZLİK VAR”
Sezon başında av miktarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirten Mutlu, buna rağmen ekonomik açıdan beklenen tablonun oluşmadığını söyledi. Mutlu, 2026-2027 av sezonunun güçlü başladığını ancak piyasadaki fiyat dengesizliği nedeniyle ne büyük ne de küçük balıkçının yeterince kazanabildiğini dile getirdi.
AMAÇ PİYASANIN YENİDEN DENGELENMESİ
Balıkçıların gündemine gelen avlanmaya kısa süreli ara verilmesi önerisinin temel amacının, piyasaya giren palamut miktarını geçici olarak azaltarak fiyatların yeniden dengelenmesini sağlamak olduğu belirtiliyor. Balıkçıların ortak bir karar alıp almayacağı ve avlanmaya ne kadar süre ara verileceği ise yapılacak değerlendirmelerin ardından netleşecek.
