İstanbul
Parçalı bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
50,0280 %0.05
56,3838 %0.69
6.502,83 %3.16
78.373,48 %0.96
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM CHP'li Sarıbal: "İthalatın küçük bir payı çiftçiyi kurtarır"

CHP'li Sarıbal: "İthalatın küçük bir payı çiftçiyi kurtarır"

CHP'li Orhan Sarıbal, üzüm, narenciye ve zeytin üreticilerinin yaşadığı gelir kaybına dikkat çekerek ithalata ayrılan kaynakların çiftçiye verilmesini istedi.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, tarım üreticilerinin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekerek üzüm, narenciye ve zeytinde fiyatların üretim ve hasat maliyetlerini karşılamadığını söyledi. İthalata ayrılan kaynakların bir bölümünün çiftçilere destek olarak verilmesi gerektiğini belirten Sarıbal, hükümetin tarım politikalarını ve kamu kaynaklarının kullanımını eleştirdi.

CHP'li Sarıbal'dan Çiftçilerin Gelir Kaybına Tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında tarım sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kuru üzüm, sofralık üzüm, şaraplık üzüm, narenciye ve zeytin üreticilerinin ciddi gelir kayıpları yaşadığını belirten Sarıbal, ürün fiyatlarının üreticilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etti.

Özellikle Manisa'daki üzüm üreticilerinin karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlara değinen Sarıbal, kuru üzümde alım fiyatlarının maliyet ve fiyat beklentilerinin altında kaldığını, fiyatların daha da gerilediğini söyledi.

Sofralık üzüm fiyatlarının da 10-12 lira seviyesine kadar düştüğünü aktaran Sarıbal, bazı bölgelerde üreticilerin bu fiyatlardan dahi ürünlerine alıcı bulamadığını kaydetti.

Narenciye Üreticileri Hasat Maliyetlerini Karşılayamıyor

Tarım sektöründeki sorunların yalnızca üzüm üretimiyle sınırlı olmadığını belirten Sarıbal, narenciye üreticilerinin de benzer sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.

Narenciyede yüksek rekolte elde edilmesine rağmen ürünlerin dalında alıcı bulamadığını söyleyen Sarıbal, kilogram başına 5-7 lira seviyesindeki fiyatların hasat giderlerini karşılamakta yetersiz kaldığını belirtti.

Üreticilerin yaşadığı sorunların çözümü için kamu kurumlarının devreye girmesi gerektiğini ifade eden Sarıbal, mandalina ve portakalın doğrudan üreticilerden satın alınarak okullarda öğrencilere dağıtılmasını önerdi.

Sarıbal, bu önerisini "Halkımız meyve yesin" sözleriyle dile getirdi.

Zeytin Fiyatlarının 10 Liraya Kadar Düştüğünü Söyledi

Zeytin üreticilerinin durumuna da değinen CHP'li Sarıbal, yüksek rekoltenin üreticilerin gelirlerine olumlu yansımadığını savundu.

Yağlık zeytin fiyatlarının 10 liraya kadar gerilediğini belirten Sarıbal, bazı üreticilerin mevcut fiyatlar nedeniyle hasat yapamadığını söyledi.

İhracat alanında yaşanan sorunlara da dikkat çeken Sarıbal, pazar kayıpları, artan nakliye maliyetleri ve sınır kapılarında karşılaşılan güçlüklerin üreticiler ile ihracatçılar üzerinde ekonomik baskı oluşturduğunu ifade etti.

Sarıbal, üreticilerin ve ihracatçıların söz konusu sorunlarla tek başlarına mücadele edemeyeceğini belirterek kamu desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Sarıbal: İthalata Ayrılan Kaynak Çiftçiye Verilmeli

Tarım ürünleri ithalatına ayrılan kaynakların bir kısmının yerli üreticilerin desteklenmesi için kullanılabileceğini savunan Sarıbal, çiftçilerin üretime devam edebilmesi için ekonomik destek sağlanması gerektiğini belirtti.

Sarıbal, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İthalata verilen paranın çok az bir kısmıyla çiftçi ayakta kalır. Gelecek sene de üretimine devam eder. Fon vurgununu kamu kaynaklarıyla gidermeye çalışıyorsunuz, 3 trilyon faize veriyorsunuz; neden çiftçiye yok, neden çiftçi mağdur?"

Sarıbal, kamu kaynaklarının kullanımına yönelik eleştirilerini sürdürerek çiftçilerin yaşadığı ekonomik sorunların çözümünde destek politikalarının önemine işaret etti.

Fon Yolsuzluğu Düzenlemesine İlişkin Eleştiriler

Basın toplantısında fon yolsuzluğuna ilişkin düzenlemelere de değinen Sarıbal, söz konusu suçların örgütlü suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunduklarını ancak kapsamlı suçlar içerisine alındığını söyledi.

Sarıbal, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Fon yolsuzluğu, kapsamlı suçlar içerisine alındı. Israrla, 'Örgütlü suçlar kapsamı içine alınmalı' dedik. Örgütlü suçlar yerine kapsamlı suçlar içine alındı. Taraflar belli, kitleler etkilenmiş; bundan daha büyük suç örgütü nasıl olunur."

Sarıbal'dan 97,3 Milyar Liralık Kaynak Sorusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, açıklamasının devamında ödendiği belirtilen 97,3 milyar liralık tutarın hangi kaynaktan karşılandığını sordu.

Sarıbal, "Ödendiği söylenilen 97,3 milyar parayı hangi kaynaktan ödediniz? Neden açıklamıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Tarım üreticilerinin yaşadığı gelir kayıpları, ihracattaki sorunlar ve kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sarıbal, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek açıklamasını tamamladı.