Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun 2011 yılında Silivri'de tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetmesine ilişkin dosya yeniden açıldı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı ile Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının çalışmaları sonucunda daha önce verilen takipsizlik kararının kaldırıldığını duyurdu.
2012 yılında takipsizlik kararı verilmişti
Kaşif Kozinoğlu, tutuklu bulunduğu Silivri 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 12 Kasım 2011 tarihinde rahatsızlanarak Silivri Devlet Hastanesine sevk edildi. Kozinoğlu'nun hastaneye ulaştırıldığında hayatını kaybettiği tespit edildi.
Olayın ardından yürütülen soruşturmada kamera görüntüleri ve tıbbi belgeler incelendi. Ceza infaz kurumu, jandarma ve sağlık personelinin yanı sıra Kozinoğlu'nun koğuş arkadaşları ile eşinin de tanık olarak ifadeleri alındı. Soruşturma sonucunda 10 Nisan 2012 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
Takipsizlik kararı kaldırıldı
Adalet Bakanı Akın Gürlek'in açıklamasına göre Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı dosyayı yeniden incelemeye aldı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının değerlendirmelerinin ardından Silivri Sulh Ceza Hâkimliğinin 26 Ağustos 2026 tarihli kararıyla takipsizlik kararı kaldırıldı ve soruşturma yeniden başlatıldı.
Yeni soruşturma kapsamında gizlilik kararı alınırken, olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla özel bir soruşturma ekibi oluşturuldu.
10 şüpheli gözaltına alındı
Gürlek, soruşturmanın geldiği aşamada olay tarihinde ceza infaz kurumunda görev yapan 11 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığını açıkladı. Şüphelilerden 10'u gözaltına alınırken, bir şüphelinin FETÖ firarisi olarak yurt dışında bulunduğunun tespit edildiğini belirtti.
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ve ilgili kurumların koordinasyonunda yürütülen soruşturmada, Kozinoğlu'nun ölümünün tüm yönleriyle aydınlatılması ve varsa sorumluların belirlenmesi amacıyla çalışmaların sürdüğü bildirildi.
"Hiçbir şüpheli ölümü karanlıkta bırakmamakta kararlıyız"
Gürlek, kamuoyunda soru işareti oluşturan şüpheli ölüm ve faili meçhul dosyalarının aradan geçen zamana bakılmaksızın yeniden ele alındığını belirterek, "Yıllar geçse de hiçbir şüpheli ölümü karanlıkta bırakmamakta kararlıyız. Kamu vicdanında soru işareti oluşturan dosyaları, aradan geçen zamana bakmaksızın yeniden ele alıyor; ulaşılabilecek her delilin izini sürüyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Gürlek, faili meçhul cinayetler ve şüpheli ölümlerle ilgili çalışmaların devam edeceğini vurgulayarak, "Hiçbir dosyanın unutulmasına, hiçbir şüphenin araştırılmadan bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz." dedi.
