Eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun 2011 yılında cezaevinde yaşamını yitirmesine ilişkin yeniden başlatılan soruşturmada dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Dosyanın önemli isimlerinden Enver Altaylı'nın sağlık sorunları nedeniyle ertelenen ifade işleminin gelecek hafta Silivri'de yüz yüze gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirildi.
ENVER ALTAYLI'NIN İFADESİ ALINACAK
Millet Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Sinan Burhan'ın aktardığı bilgilere göre, Sincan Cezaevi'nde bulunan Enver Altaylı'nın soruşturma kapsamında ifadesinin alınmasına karar verildi.
Altaylı'nın ifade işlemleri için İstanbul'a gönderilmesi planlanırken, 82 yaşındaki Altaylı'nın sağlık durumunun yolculuk yapmaya elverişli olmadığı doktor raporuyla belirtilince sevk işlemi durduruldu.
İFADE İŞLEMİ GELECEK HAFTAYA ERTELENDİ
Sinan Burhan, Altaylı'ya sağlık sorunları nedeniyle bir haftalık rapor verildiğini ve bu nedenle planlanan ifade işleminin gelecek haftaya ertelendiğini söyledi.
Burhan'ın aktardığına göre Altaylı'nın ifadesinin gelecek hafta Silivri'de alınması ve işlemin SEGBİS üzerinden değil, yüz yüze gerçekleştirilmesi planlanıyor.
“ETKİSİZ HALE GETİRİLMESİ SAĞLANMALIDIR” İFADESİ DOSYADA
Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre Enver Altaylı'nın geçmişte Fetullah Gülen'e yazdığı belirtilen mektuplarda Kaşif Kozinoğlu'ndan söz ettiği aktarıldı.
Haberde, Altaylı'nın Kozinoğlu'nun MİT'in başına geçmesinin örgüt açısından büyük bir tehdit ve “tam bir felaket” olacağını belirterek, “Başbakan nezdinde teşebbüste bulunarak, Kâşif Kozinoğlu'nun etkisiz hale getirilmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandığının dosyada yer aldığı belirtildi.
2012'DE TAKİPSİZLİK KARARI VERİLMİŞTİ
Kaşif Kozinoğlu, tutuklu bulunduğu Silivri 1 No'lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 12 Kasım 2011'de rahatsızlanarak Silivri Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiş, hastaneye ulaştırıldığında hayatını kaybettiği tespit edilmişti.
Olayın ardından kamera kayıtları ve tıbbi belgeler incelenmiş; ceza infaz kurumu, jandarma ve sağlık personeli ile Kozinoğlu'nun koğuş arkadaşları ve eşinin tanık ifadeleri alınmıştı. Yürütülen soruşturma sonucunda 10 Nisan 2012'de kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.
SORUŞTURMA 2026'DA YENİDEN BAŞLATILDI
Dosyanın Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı tarafından yeniden incelenmesinin ardından Silivri Sulh Ceza Hakimliğinin 26 Ağustos 2026 tarihli kararıyla takipsizlik kararı kaldırıldı ve soruşturma yeniden başlatıldı.
Yeni soruşturma kapsamında gizlilik kararı alınırken, olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla özel bir soruşturma ekibi oluşturuldu.
TUTUKLU SAYISI 6'YA YÜKSELDİ
Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında olay tarihinde görev yapan Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Ali İşgören ile cezaevi savcısı Necip Doğan'ın yanı sıra Kozinoğlu'nun koğuş arkadaşları emekli Deniz Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım ve Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur gözaltına alındı.
Hakimlik, Necip Doğan ve Ali İşgören'in tutuklanmasına karar verirken Hasan Ataman Yıldırım ve Hasan Atilla Uğur hakkında ev hapsi şeklinde adli kontrol tedbiri uyguladı. Bu kararların ardından soruşturmadaki tutuklu sayısı 6'ya, adli kontrol uygulanan şüpheli sayısı ise 15'e yükseldi.
KOZİNOĞLU'NUN MEZARI AÇILDI
Kozinoğlu'nun kesin ölüm nedeninin ve ölümünde üçüncü kişilerin müdahalesinin bulunup bulunmadığının belirlenmesi amacıyla soruşturma kapsamında fethi kabir işlemi de gerçekleştirildi.
Ayrıca Kurtlar Vadisi dizisinin senaristleri Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan soruşturma kapsamında “bilgi sahibi” sıfatıyla savcılığa ifade verdi. Başsavcılık, Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin de incelenmesine karar verdi.
