İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'yi hedef alan sözlerine Ankara'dan tepki geldi. İletişim Başkanı Burhanettin Duran ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Netanyahu'nun açıklamalarına karşılık verdi.
Netanyahu Erdoğan'ı hedef aldı
Netanyahu, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Türkiye'yi Hamas'ı desteklemekle suçladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "tiran" olarak nitelendirdi.
Netanyahu, Türkiye'nin "Yahudi karşıtı yalanların süper yayıcısı" haline geldiğini öne sürerek Erdoğan'ın Hamas yöneticilerine ev sahipliği yaptığını iddia etti.
Burhanettin Duran: “Hadsiz ve alçak”
İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Netanyahu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadelerine tepki gösterdi.
Duran, Netanyahu'nun sözlerini "hadsiz ve alçak" olarak nitelendirerek, "Bu sözler Gazze'de yaşanan insani felaketi ve uluslararası hukuk önündeki süreçleri görünmez hale getiremez" dedi.
Ömer Çelik'ten Netanyahu'ya sert tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de CNN Türk'te yaptığı açıklamada Netanyahu'ya tepki gösterdi. Çelik, Netanyahu hakkında "Bu sözleri söyleyen kişi bir katil, soykırımcı bir kişi. Bu suçu işlemekle kalmıyor, soykırım suçu işlediğini defalarca anlatıyor" ifadelerini kullandı.
Çelik daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da Netanyahu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'yi hedef alan sözlerini kınadı.
Çelik, "BM kürsüsünü katliam propagandasının sahnesi haline getiren soykırımcı Netanyahu'nun, Sayın Cumhurbaşkanımızı ve ülkemizi hedef alan hadsiz, saldırgan ve hezeyan dolu açıklamalarını en güçlü şekilde lanetliyoruz" dedi.
Netanyahu'nun konuşması sırasında delegeler salonu terk etti
Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında dünyanın farklı ülkelerinden onlarca temsilci protesto amacıyla salonu terk etti. Bazı delegeler çıkış sırasında Netanyahu'yu yuhalarken, Netanyahu'nun ekibinin ise ayağa kalkarak alkışladığı aktarıldı.
Netanyahu, salonu terk eden temsilcilere tepki göstererek, "Bu salonu henüz terk etmemiş başka ahlaki korkaklar varsa, lütfen şimdi bunu yapsınlar" ifadelerini kullandı.
İngiltere ve Fransa'yı da eleştirdi
Netanyahu konuşmasında İngiltere ve Fransa'yı da hedef aldı. İki ülkenin İsrail'e yönelik politikalarını eleştiren Netanyahu, sömürgecilik suçlamalarına karşı çıkarak İngiltere ve Fransa'nın geçmişteki sömürge imparatorluklarına gönderme yaptı.
İran'a ilişkin de sert ifadeler kullanan Netanyahu, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik saldırılarının Tahran'ın nükleer silah geliştirme kapasitesini durdurduğunu savundu.
New York'ta Netanyahu karşıtı protestolar
Netanyahu'nun konuşması sırasında BM binasının çevresinde de protestolar düzenlendi. Bazı göstericiler "soykırımı durdurun" yazılı pankartlar taşırken, aralarında oyuncu Susan Sarandon ve Hannah Einbinder'ın da bulunduğu çok sayıda protestocunun gözaltına alındığı bildirildi.
