22 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi İl Sağlık Müdürü Usta: 60-64 yaş arası grupta aşı olmayan sayısı yüzde 38'e vardı

İl Sağlık Müdürü Usta: 60-64 yaş arası grupta aşı olmayan sayısı yüzde 38'e vardı

Risk haritasına göre en çok vaka bulunan illerden olan Trabzon'da İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, "Aşı olmayan sayısı yüzde 38'e vardı. Bir an önce aşılarını yaptırmaları yönünde telkinlerde bulunuyoruz" dedi.

Trabzon'da belirli yaş ve öncelikli meslek grupları arasında yer alan 219 bin 394 kişiden 149 bin 765'ine aşı yapıldı. 65 yaş üstü kişilerde yüzde 80'in üzerinde aşılama yapılırken, 60-64 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 38'inin aşı yaptırmadığı belirlendi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanan aşılamada ulaşılan sayının yüz güldürücü olduğunu söyledi. "Yüzde 80’in üzerinde aşılamamız var ama geriye kalan yaklaşık yüzde 20’lik grubun neden aşılanamadığı sorulabiliyor. Burada birçok etken var" diyen Usta, şunları kaydetti:

  • "Birinci etken, hastalığı geçirmiş olanlara tekrar aşı yapılmıyor. İkinci olarak, şu an hastalığı geçirenler aşı yapılmamış oluyor. Az bir kesimde ise aşıya karşı güvensizlik olabiliyor. Bu her toplumda aykırı olarak yansıyan bir kesim, zaten olabilecektir. Sadece bunu aşı olarak düşünmemek gerekiyor.

'60-64 yaş arası grupta aşılamanın yavaş ilerliyor'

  • Şehrimizin nüfusunun bir kısmı il dışında. Kişi burada bize kayıtlı olarak görülüyor ama aslına İstanbul, Ankara, Antalya gibi başka şehirlerde bulunabiliyor. O nedenle bizde aşı yapılmamış olarak görülebiliyor. Kalan yüzde 20’lik kısım çok da abartılacak bir oran değil ama bu rakamı yukarılara çekebilmek için uğraşıyoruz.

'Toplumsal bağışıklığı sağlamaya gayret ediyoruz'

  • 60-64 yaş arası grupta aşılamanın yavaş ilerliyor. Bu grupta yüzde 35-38 arasında aşı yapılmayan var. Orada da biraz 'Yarın yaptırırım' dürtüsü olduğunu gözlemliyoruz. Bu kesime özellikle bir an önce aşısını yaptırma üzerinde telkinlerde bulunuyoruz. BioNTech aşımız elimizde yeterince var,  Sinovac aşısı zaten var. Kişi hangisini tercih ederse, aşısını yaptırmasıyla toplumsal bağışıklığı sağlamaya gayret ediyoruz."
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *