Sivilce, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanması karşısında ciltte çıkan küçük yuvarlak izlerdir. Genellikle ergenlik döneminde oluşan sivilceler, her yaşta görülebilir. Cilt altında cildimizin ihtiyacı olan yağı üretmekle görevli olan bezlerin tıkanması sonucunda ortaya çıkan sivilceler, zaman zaman can sıkıcı olabilir. Yağ bezleri, cilt ve saçların kurumasının önüne geçmek için sebum adlı yağ maddesi üretir. Genellikle yağlı ciltte görülen bu cilt rahatsızlığı, beraberinde siyah nokta (komedon) oluşumuyla devam eder.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Klara Bayramova, genellikle ergenlik döneminde başlayan ve ileriki yaşlarda da farklı sebeplerle ortaya çıkan sivilcelerin önemsenmesi gerektiğini ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinden söz etti.

Sivilce nedir? Neden oluşur?

Sivilce veya diğer adıyla akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanması sonucunda ciltte ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Vücudun gereğinden fazla sebum üretmesi halinde, ölü deri hücreleri kıl köklerini tıkar ve ciltte beyaz veya siyah noktalar oluşur. Ciltte bulunan bakteriler, bu gözeneklerde sıkışıp kalır ve iltihaplı sivilceye neden olur. Sivilce oluşumu genellikle, yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuz bölgelerinde görülür. Sivilce, ergenlik döneminde olan gençlerin yüzde 85’inde görülürken, 30 ve 40’lı yaşlarda da görülmektedir. Sivilce oluşumunun nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür

  • Çeşitli ilaçlar,
  • Herhangi bir hormonun fazla miktarda aktivasyonu,
  • Cildin gereğinden fazla yağ üretmesi,
  • Ölü deri ve yağ tarafından tıkanan gözenekler,
  • Çıkan sivilcelerin sıkılması veya tahriş edilmesi,
  • Temizliğe dikkat edilmemesi,
  • Sigara kullanımı,
  • Nem veya yoğun güneşe maruz kalarak tahriş olan cilt,
  • Ergenlik dönemi,
  • Hamilelik,
  • Regli dönemi,
  • Stres,
  • Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi.

Sivilce oluşumunun önüne nasıl geçilir?

Ciltte küçük kırmızı renkli başlayıp, iltihaplı bir hal almasıyla devam eden sivilce, zaman zaman can sıkıcı boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle sivilce oluşmaması için dikkat edilmesi gereken çeşitli detaylar vardır. Sivilceye yatkın cilt türüne sahip olanlar, cildin kurumamasını sağlayarak ciltte ki fazla sebumu uzaklaştırmak için çeşitli temizleyici ürünler kullanılır. Bu noktada sabun ve deterjan yerine, genellikle jel kıvamında olan temizleyiciler kullanılmalıdır. Cildi kurutmayan temizleyici jel ile günde iki kez cilt temizlenmelidir. Temizleme işleminin ardından gözenek sıkılaştırıcı etkiye sahip ve yağlı ciltlere uygun bir tonik kullanılmalıdır. Sivilce oluşumunu engellemek için haftada iki kere, ciltteki ölü derileri soyucu ve cilt yenileyici peeling ve maskeler kullanılabilir. Ciltte sivilce oluşmaması için temizlik esas unsurların başında geliyor. Temiz cildinize uygun bakım rutinleri ile sivilce oluşumunun önüne geçilebilir.

Bu bakım rutininin uygulanmasına rağmen, sivilce oluşumu devam ediyorsa, mutlaka bir dermatologa gidilmelidir. Akne oluşumu kişileri sosyal yaşantılarında rahatsız ettiği gibi, kadınlarda aşırı tüylenme, adet düzensizliği, yumurtalık kistleri, diyabet, gibi hastalıkların habercisi de olabilir. Bunun yanı sıra, takip edilmeyen veya tedavi edilmeyen sivilceler, ilerleyen zamanlarda ciltte çukur şeklinde yara izleri bırakabilir. Bu noktada eklemek gereken  bir bilgi vardır ki o da, iltihaplı sivilcelerin sıkılmaması gerektiğidir. Halk arasında yaygın olarak doğru bilinen bir yanlıştır. Sivilcelerin sıkılması, daha sonrasında ciltte iz kalmasına neden olacaktır. Aynı zaman bu durum, iltihabın  sağlam deriye yayılması, aknenin çevreye doğru büyümesi ve benzer durumlara neden olabilir. Bu ve benzeri sorunlar yaşamamak adına dermatologun önerisine uymak ve günlük bakım rutinlerini aksatmamak gerekir.

Editör: Haber Merkezi