Görme merkezinin ortasında meydana gelen delinmeye makula deliği denir. Bu hastalık oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Makulanın etkilenmesinde birçok hastalık yer alır. Makula; retinanın merkezine olan 3-4 mm’lik bir bölgeye uzaklıkta, gözün en ince olan bölgesidir. Merkeze uzaklığı yaklaşık olarak 250 ile 300 mikron kalınlığına sahip. 

Bölgenin çok ince olmasından kaynaklı olarak çekintilerin etkisiyle delinme meydana gelebilir. Başlangıçta küçük delikler olur ve zaman geçtikçe bu delik büyür. Büyüyen deliğin, görme sorunlarının yaşanmasına sebep olur. 

Bu sorun genellikle merkezi görmenin bozulmasına neden olur. Hastalığa yakalanmayı erken fark edenler için ameliyat en iyi tedavi yöntemidir. 

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula deliği dört evreden oluşmaktadır. Kişi hangi evrede olursa olsun, bu rahatsızlığını fark ettiği an uzman bir doktora başvurması gerekir.
Birinci evrede; fovea düzleşir ve çöküntüye uğrar. Daha sonra sarı noktaya çıkmış olur. İkinci evrede; delik merkezi, hafif bir şekilde merkezin dışına çıkar veya hilal şeklini alır.
Üçüncü evre; sikizis kavitesi çatısından ayrılarak, operkulumu oluşturur. Dördüncü evre; total arka vitreus dekolmanı ve makula deliği; weiss halkası ile izlenir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Ciddi göz rahatsızlıklarında bulunan katarakt sorunu; kişinin yaşam şartlarını sınırlandırmakla da kalmıyor. Mental olarak çökmeye sebep olan bir hale gelir. Hemen hemen her yaşta görülebilecek bir göz rahatsızlığı haline geliyor. Uzman doktor tarafından muayene edilir ve tanısı konulur. Muayene sırasında bazı durumlar baz alınır. 

Sarı nokta hastalığının ve buna benzer rahatsızlıklarında olup olmadığına bakılır. Ameliyata ihtiyaç duyulursa eğer; ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek durumlar göz önünde bulundurulur. Muayene sonrasında kişinin rahatsızlık düzeyi anlamaya çalışılır ve ona göre ameliyatın olup olmayacağına da karar verilir. 

Göz tansiyonu ölçülür, gözbebeği büyüklüğü tespit edilir ve retinada yırtıklık olup olmadığına da bakılır. Retina Dekolmanı kontrol edilir, herhangi bir hasarın olup olmadığına bakılır. 
Eğer katarakt çok fazla ilerlemişse müdahale edilmesi gerekir. İlaçlar tedavi edilemeyen bu rahatsızlık sadece katarakt ameliyatı gerçekleşmesi sonucunda geçer.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Eski dönemlere bakıldığında ameliyatın uzun sürdüğü ve dikişli olduğunu görebilme durumu vardır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu durum artık rutin uygulama haline geldi. Artık ameliyatların kısa sürede ve dikişsiz yöntem ile gerçekleştirilir. 

Fako tedavisi diye bilinen ve bu durum halk arasında lazer olarak bilinen uygulama şeklidir. Sertleşen kataraktın kırılması ve temizlenmesi sonucunda içine göz içi merceği konulur. Operasyon sırasında 2 mm’den küçük olacak kesiler yapılır. 

Bu yöntem hem dikişsiz hem de ağrısız küçük kesiler ile gerçekleştirilir. Katarakt ameliyatı iğnesiz olarak damla anestezi yapılır. Yaklaşık olarak 30 dakika süren bu işlem kişiye eski hayatını sunar. Ameliyat sonrasında kişi birkaç gün içinde normal hayatına geri dönebilecek.

Göz Sorunlarında Açığa Çıkan Problemler

Günümüzde katarakt ameliyatı çok fazla gerçekleştiğini görebilmek mümkündür. Bu durumda kişinin görme yetisini tamamen kaybetme durumu vardır. Önlem alınmadığında ne yazık ki bu durumun ortaya çıkması an meselesi haline gelir. 

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Dünyayı daha net görebilmek için gözlere ihtiyaç vardır. Bu yüzden göz insan vücudunda oldukça önemli yere sahip ve görevi oldukça fazladır. Retina dekolmanı belirtileri açığa çıktıktan sonra kişi mutlaka uzman doktora danışmalı ve gerekli olan önlemleri almış olması gerekir. 

Retina yırtığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, gelişmesi durumunda acil müdahale alınması lazım. Yani bunun için ameliyat gereklidir. Belirtiler arasında uçuşan cisimler, göz kırpma, ışık çakması, kurum yağmayı andırmış olan siyah noktalar ve buna benzer diğer durumlar açığa çıkar. 

Belirtiler görüldükten sonra kişi mutlaka zaman kaybetmeden muayene olması gerekir. Aksi durumlarda ciddi sorunlar açığa çıkabilir. Aksi durumlarda görme sorunları artış gösterir. Retina dekolmanı da bu rahatsızlığa benzer olan bir rahatsızlık türüdür.

 

Editör: Haber Merkezi