Ev, insanların konfor alanı olduğu için ev dekorasyonunun insan psikolojisine de büyük etkileri bulunur. Ev dekorasyonu; evin konumuna, güneş alıp almama durumuna, evin büyüklüğü ve işlevselliğine göre farklı şekilde yapılabilir. Ev dekorasyonunun en önemli parçaları hiç şüphesiz mobilyalardır. Doğru mobilyaların seçilmesi, evin başarılı bir şekilde dizayn edilebilmesi için büyük önem taşır. Bellona’nın yenilikçi tasarımlarıyla siz de evinize yeni bir soluk kazandırabilirsiniz. İşte, ev dekorasyonunu yenilemek isteyenler için olmazsa olmaz mobilyalar…

Ev Dekorasyonunun Vazgeçilmez Parçası: Mobilyalar

Evinizin havasını değiştirmek, yepyeni bir tasarımla evinizi baştan dekore etmek istiyorsanız işe mobilyalarınızı yenilemekle başlamalısınız. Mobilya seçimlerinizin konforlu, işlevsel, kolay temizlenebilen, estetik ve uzun ömürlü kullanılabilen ürünler olmasına özen göstermenizde fayda var. Evde her odanın ayrı bir ambiyansı bulunur. Oturma odası, yatak odası, çocuk odası, mutfak, çalışma odası, yemek odası gibi odalar kullanım açısından da farklı odalar olduklarından farklı tasarımlarda düzenlenebilirler. İşte, ev dekorasyonunu yenileyecekler için başlıca mobilya seçme tüyoları…

- Oturma odası: Oturma odasının tasarımını değiştirmek isteyenler, öncelikle odada neye ihtiyaç olduğunu göz önünde bulundurmalılar. Koltuk takımlarınızı değiştirmek istiyorsanız, belki her zaman kullandığınız standart koltuk takımlarından farklı olarak köşe koltuklar tercih edebilir ya da kendinizi ödüllendirebileceğiniz oldukça konforlu bir tv koltuğu satın alabilirsiniz. Oturma odası aynı zamanda zamanınızın büyük bir kısmını geçirdiğiniz odalardan biri olduğundan, bu odanın güzel bir ambiyansa sahip olması kendinizi iyi hissetmeniz açısından da oldukça önemlidir. Oturma odası için tercih edeceğiniz şık vitrin modelleri, evinize zarif ve işlevsel bir görünüm kazandıracaktır. Oturma odanızı tekrar dizayn edecekseniz; tv ünitesi, koltuk takımı, sehpa, masa, puf, barjer gibi seçenekleri de değerlendirmeyi unutmayın. Eğer oturma odanız büyükse, daha gösterişli ve büyük mobilyalar tercih edebilirsiniz. Fakat küçük bir oturma odasına sahipseniz, tercih edeceğiniz mobilyaların hareket alanınızı kısıtlamamasına özen göstermelisiniz. Satın alacağınız mobilyaların evinizin boya rengiyle uyumlu olması da oldukça önemlidir. Eğer soft ve koyu renge sahip bir duvar boyanız varsa, açık renkli mobilyalar tercih etmeniz evinizin daha ferah gözükmesini sağlayacaktır.

- Yemek odası: Yemek odası, yemek davetlerinde misafirlerin de ağırlandığı bir oda olması yönüyle tasarım açısından oldukça dikkat edilmesi gereken odalardan bir diğeridir. Günümüzde evler küçük olarak tasarlandığı için her zaman ayrı bir yemek odasına sahip olmak mümkün olmayabiliyor. Böyle durumlarda yemek masası ve sandalyeler daha çok oturma odasında yer alıyor. Şayet ayrıca bir yemek odanız yoksa tercih edeceğiniz yemek masası ve sandalyelerin ürün materyallerinin ve renklerinin oturma odanızdaki diğer mobilyalarla uyumlu olmasına dikkat edebilirsiniz. Satın alacağınız yemek masanızın odanızın büyüklüğüne uyumlu olması, sıkışıklık durumu oluşmadan rahatlıkla ortama uyum sağlayabilecek tasarıma sahip olması önemli bir detaydır. Çekirdek aileler için orta ebatlarda üretilen masalar idealdir. Fakat misafir ağırlama durumu göz önünde bulundurulduğunda ekstra açılıp büyüyebilen yemek masaları oldukça işlevseldir. Yemek odası takımı tercih ederken, ürünlerin bu gibi işlevselliklerini ve diğer mobilyalarınızla uyumunu da göz önünde bulundurarak tercih yapmanızda fayda var.

- Yatak odası: Yatak odası, aynı zamanda uykuya geçiş ve dinlenme odası olarak da bilindiği için burası için tercih edilecek olan mobilyaların ekstra ergonomik ve işlevsel olması büyük önem taşır. Tercih edeceğiniz yatak odası takımının renk seçiminde, yine odanızın duvar boyasını göz önünde bulundurmalısınız. Koyu renge sahip bir duvar boyasına sahipseniz, mobilyalarınızın odanızı aydınlık göstermesi için açık renkte olmasına özen göstermelisiniz. Odanızın zemin rengi koyu renkse mobilya seçiminizi yine koyudan açığa olacak şekilde açık tonlarda tercih etmeniz ambiyans açısından ideal olacaktır. Yatak odası denildiğinde akla gelen ilk mobilyalar arasında gardırop gelir. Tercih edeceğiniz gardırobun, odanızın boyuna uygun olması oldukça önemli bir detaydır. Odanızın tavanı alçaksa, yüksek bir boya sahip gardırop seçmeniz sıkıntılara yol açar. Dolayısıyla gardırop seçiminizi odanızın tavan yüksekliği ve genişliğini dikkate alarak yapmanız önemlidir. Komodin, makyaj masası ve makyaj aynası seçiminizi de odanızdaki diğer mobilyalarınızla uyumlu olacak şekilde yapmalısınız. Gardırop, komodin, makyaj masası gibi mobilyalarınızın yüksek ayaklara sahip olmasına özen göstermenizde fayda var. Ayaklı mobilyalar temizlik tarafında pratiklik sağlaması yönünden daha çok ilgi görebilmektedir. Eğer uzun elbiseleriniz varsa, askı bölmesinin fazla olduğu gardıropları tercih edebilirsiniz. Eğer kazak, tişört, eşofman gibi ütü istemeyen eşyalarınız çoğunluktaysa çok raflı gardıropları tercih edebilirsiniz.

- Çalışma odası: Çalışma odası da en az yatak odası kadar ergonomik ve işlevsel mobilyaların yer alması gereken odaların başında bulunur. Home ofis çalışmanın revaçta olduğu günümüzde, artık evlerde bir odanın çalışma odası olarak dizayn edildiği görülmektedir. Çalışma odası için olmazsa olmaz başlıca mobilyaları; çalışma masası, çalışma sandalyesi ve çekmeceli keson olarak sıralamak mümkün. Çalışma masasının odanın büyüklüğüne uygun olması ve rahat hareket imkanı sunacak ebatlarda olması önemli bir detaydır. Çalışma sandalyesinin bel ve sırt desteğinin olması, ayarlanabilir uzunlukta olması, hareketi kısıtlamaması açısından da arkaya yatırılabilir olması büyük önem taşır. Vaktinin büyük bir kısmını masa başında geçirenler için doğru masa ve sandalye seçimi çok önemlidir.

- Genç ve Çocuk Odası: Genç ve çocuk odası dizayn ederken, odadaki renk geçişlerinin çocukların motivasyonunu artırıcı tonlar olmasına özen gösterilmelidir. Odadaki dekoratif ürünlerde çizgi film karakterlerinin baskılarının yer alması, çocukların odalarında kendilerini iyi hissetmeleri için oldukça önemli bir detaydır. Bir odayı iki kardeş paylaşacaksa ve oda yeteri kadar büyük değilse yatak olarak ranza tercih edilmesi oldukça işlevsel olacaktır. Genç ve çocuk odası mobilyalarını tek tek alabileceğiniz gibi takım halinde satın almanız da mümkündür.

Evinizin Havasını Değiştirecek Dekorasyon Önerileri

Mobilyalarınızı yenilemeden, küçük dokunuşlarla da evinizin ambiyansını değiştirmeniz mümkün. Örneğin; uzun süredir kullandığınız bir mobilyanızın rengini değiştirerek evinize yepyeni bir hava kazandırabilirsiniz. Çok sevdiğiniz fakat uzun süre kullanıma bağlı olarak renginde solmalar oluşan komodininizi boyararak ona yepyeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Kullanmadığınız kumaşlarınızdan yastıklarınız için harika kılıflar dikebilir yada yünlerden renkli motifler örüp bu motifleri birleştirerek oldukça otantik yastık kılıfları ortaya çıkarabilirsiniz. Örgü modasının revaçta olduğu günümüzde; yastık kılıfı, bardak altlığı, supla, puf gibi dekoratif ürünleri de kendi yeteneklerinizi kullanarak tasarlayabilirsiniz. Kullanmadığınız kazaklarınızı sökerek iplerini değerlendirebilir, balkonunuza ya da oturma odanıza örgü modelleriyle renk katabilirsiniz.

Evinize uzun süredir dekoratif olarak hizmet eden vazo, saksı gibi eşyalarınızı farklı renklere boyayarak bu eşyalarınıza yepyeni bir ruh kazandırarak evinizin sinerjisine yeni bir yön verebilirsiniz. Yeni mobilyalar satın alma imkanınız yoksa, mobilyalarınızı değiştirmek yerine dekoratif ürünlerinize küçük dokunuşlar yaparak evinizin havasını değiştirmeniz mümkün. Siz de ufak da olsa bir değişiklik yapmak istiyorsanız kollarınızı sıvamaya hazır olun!

Editör: İrem Nur Kaya