Son yıllarda sosyal medya platformları, alışverişin merkezi haline gelirken, denetimsiz ürün tanıtımları halk sağlığını tehdit eden ve tüketiciyi yanıltan içeriklere yol açıyor. Bu duruma karşı harekete geçen yetkililer, influencer’ların reklam kurallarına uyması için kapsamlı bir eğitim programı düzenledi.

Influencer'lar İçin "Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı"

Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Reklam Özdenetim Kurulu’nun işbirliğiyle düzenlenen "Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı" üçüncü kez gerçekleştirildi. 5 bin TL + KDV ücretle katılım sağlanan eğitim, influencer'ların yasal mevzuata uygun şekilde reklam yapmasını amaçlıyor.

Eğitimde;
Tüketici hakları,
Sosyal medya reklam kuralları,
Reklam Kurulu’nun kararları,
Yanıltıcı ve sağlık beyanı içeren ifadeler hakkında yaptırımlar gibi konular ele alındı.

Programa 100 bin takipçi ve üzeri influencer’lar katıldı ve eğitim sonunda sertifika aldı.

Ceza Rekortmeni: "Ödem Atar" İfadesi

Programa katılan bir influencer, eğitimden edindiği bilgileri sosyal medyada paylaştı. En fazla ceza kesilen ifadeler arasında "ödem atar" ibaresinin yer aldığı ortaya çıktı. Tüketiciyi yanıltıcı veya bilimsel kanıtı olmayan iddialar nedeniyle yüksek cezalar verildi.

Bazı dikkat çeken yasaklı ifadeler ve uygulamalar şunlar:

Bunu kullanınca namaza başladım" diyen bir influencer 880 bin TL ceza aldı.
"Ödem atar" ifadesi en çok ceza kesilen ibare oldu.
Orijinal olmayan parfüm tanıtımı yaparken "Bu markanın muadili, aynı kokuyor" gibi ifadeler yasaklandı.
"Sırt ağrılarıma iyi gelen yatak, yastık" gibi sağlık beyanları içeren paylaşımlar ceza aldı.

Basliksiz 5 1738843466

Tedavi İddialarına Sıkı Denetim

Influencer'ların tıbbi iddialar içeren tanıtımlar yapması kesin olarak yasaklandı.

İBB soruşturmasında Ercan Saatçi gözaltına alındı İBB soruşturmasında Ercan Saatçi gözaltına alındı

"Tedavi eder, sivilceye iyi gelir, gözenek küçültür, leke giderir, bariyer onarır" gibi ifadeler kullanılamayacak.
"Anne sütü yerine geçer" diyerek bebek maması tanıtımı yapmak yasak.
Optik ürünler (güneş gözlüğü hariç), lens ve numaralı gözlük reklamları yasaklandı.
"Paraben içermez" gibi ifadeler, ürün ambalajında yazsa bile sözel olarak belirtilmesi yasaklandı.
Çocukların yer aldığı içeriklere ek kurallar getirilmesi gündemde.

Denetimler Artıyor

Eğitim programıyla influencer’ların yasal sınırlar içinde reklam yapması ve tüketiciyi yanıltmaması amaçlanıyor. Denetimlerin sıkılaştırılmasıyla birlikte, sosyal medya üzerinden yapılan yanıltıcı satışların engellenmesi hedefleniyor.