Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün üçüncü defa İsrail'e geldi. Blinken burada 'savaşın durdurulması ve Gazze'ye insani yardımların sağlanması' yönünde çağrı yaptı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Blinken'a ateşkesin yalnızca rehinelerin serbest kalması halinde yapılacağını söyledi.

ABD-206

Ateşkes çağrısı reddedildi

Netanyahu, 'Askeri güç kullanarak devam edeceğimizi ve rehineler serbest bırakılana kadar ateşkesi kabul etmeyeceğimizi Blinken'a bildirdim' dedi. Blinken Tel Aviv'de gazetecilere verdiği demeçte 'İsrail ile dayanışma içerisindeyiz' ifadesini kullandı. İsrail'in Hamas üyelerini bulma konusunda yardım ettiklerini belirten Blinken, sivil ölümleri için de İsrail'e 'Tavsiye' verdiklerini kaydetti. Blinken daha sonra Ürdünlü liderler ve bölgesel ortaklarla Hamas'ın elindeki rehineleri görüşmek üzere İsrail'den ayrıldı. Blinken'ın uçakta çekildiği bir kare ise dünya basınında gündem oldu.

Malezya'da 2 askeri helikopter havada çarpıştı:10 ölü Malezya'da 2 askeri helikopter havada çarpıştı:10 ölü

Blinken'ın görüşme sonrası kameralara yansıyan yüz hali ise dünya basınında ses getirdi.

Hizbullah'tan tepki

İsrail ordusu özellikle son bir haftadır Gazze'yi abluka altına aldı. Havadan yapılan saldırıların şiddeti her geçen gün artarken on bine yakın sivil öldü. Blinken, savaşın genişlemesini önlemeye çalışırken, İsrail kuzeyde Hizbullah ile de çatışmalar yaşıyor. Örgütün lideri Hasan Nasrallah, dün hem İsrail'i hem de ABD'yi kınayan açıklamalarda bulundu.

Savaş nedeniyle bir milyondan fazla Gazzeli yerinden edildi. İsrail ise bölgede kalanların gıda, yakıt su ve ilaç kaynaklarını kesti.

Editör: Nehir Durdağı