Cumhurbaşkanlığı seçimi için geri sayım sürerken, Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde "Cumhurbaşkanlığı seçim kulislerinde ne var?" başlıklı bir yazıya yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik, “Yüreği yetip 2023‘te cumhurbaşkanı adayı olacak mı olmayacak mı?” sorusundan sonra cumhurbaşkanı adaylığı konusunda yeni bir durumun ortaya çıktığını, denklemim yeniden kurulduğunu ileri süren Selvi, şöyle devam etti:

Erdoğan’ın çağrısı ve Kılıçdaroğlu’nun, “Var mısın yarın erken seçimi ilan etmeye? Aynı gün içinde adayımızı açıklayalım” çıkışından sonra iktidar ve muhalefet kulislerini yokladım.

Şimdi madde madde aktaracağım.

1- Erdoğan, 2023 seçimlerindeki rakibini belirledi.

2- 2023 seçimleri Erdoğan-Kılıçdaroğlu seçimi olacak.

3- Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı tek şartla olmaz. O da Kılıçdaroğlu aday değilim dediği takdirde.

4- Erdoğan, CHP liderine meydan okuduktan sonra Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması demek seçimlere bir sıfır yenik başlamak olur. Çünkü Erdoğan seçim kampanyası boyunca “Korktun, kaçtın” diye Kılıçdaroğlu’na yüklenir.

5- Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na verdiği tarihi destekle, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş denklem dışı kaldı. Kılıçdaroğlu bu kadar ön plana çıkmışken, Erdoğan’ın doğal rakibi haline gelmişken, İmamoğlu ve Yavaş ‘Ben adayım’ diye çıkamazlar.

6- Meral Akşener’in ortak cumhurbaşkanı adaylığı ise tek şartla olur. O da 6’lı masa Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığını reddeder ve Akşener’e adaylık önerirse o zaman cumhurbaşkanı adayı olur.

7- Akşener’in adaylığının önünde de Kılıçdaroğlu engeli duruyor. Çünkü Kılıçdaroğlu, kendi adaylığının reddedildiği masada Akşener’in adaylığına destek vermez.

8- 6’lı masada Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığına yok denildiği andan itibaren başka bir ismin ortak aday olarak çıkması mümkün değil. 6’lı masanın en büyük partisi olan CHP bunu kabul etmez.

9- Kılıçdaroğlu ortak aday olmadığı takdirde çoklu aday çıkar.

10- Çoklu aday çıkmasının bir gerekçesini de partilerin yapacakları kâr-zarar hesapları oluşturacak.

11- İYİ Parti, biz cumhurbaşkanı adayı çıkarmazsak, cumhurbaşkanı adayı CHP’den olursa, cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’na oy veren seçmen, milletvekili seçiminde de istikrarı bozmama ve cumhurbaşkanı adayına destek adına CHP’ye oy verir mi? Bu durum İYİ parti oylarında gerilemeye yol açar mı?

12- Saadet, DEVA ya da Gelecek Partisi, Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olduğu takdirde, muhafazakâr seçmen CHP’nin geçmişteki din karşıtı icraatları üzerinden kendilerini eleştirdiği CHP’nin yaptıklarını savunmak gibi bir pozisyona düşmemek için kendi adaylarını çıkarmak ister mi?

13- Erdoğan’ın rakibi Kılıçdaroğlu olacak ama bu muhalefetin ortak aday çıkaracağı anlamına gelmiyor. Çoklu aday formülü hâlâ masada ve güçlü seçeneklerden birisi.

14- Erdoğan ile Kılıçdaroğlu yarışırsa, seçim ilk turda biterse Erdoğan kazanır ama ikinci tura kalırsa muhalefet Kılıçdaroğlu üzerinde birleşir.

15- Çoklu aday çıkarsa, seçim ikinci tura kalırsa parti aidiyeti biter, değerler devreye girer. Muhafazakâr seçmen Kılıçdaroğlu’na karşı Erdoğan’ın etrafında kenetlenir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda bir milat belirlenecek olursa bunu 1 Haziran 2022 tarihinde Erdoğan’ın, Kılıçdaroğlu’na yaptığı çağrıdan başlatmak mümkün.

Erdoğan güçlü lider çünkü rakibini de kendisi belirliyor.

Selvi, yazısının son bölümünde ise seçim tarihi ile ilgili iddialarda bulundu. Yazının o bölümü de şu şekilde:

Azerbaycan gezisi dönüşünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ‘Kasımda erken seçim olur mu’ diye sormuş, seçimler 2023 Haziran’ın da olacak yanıtını almış biri olarak erken seçim yok diyorum. Ama şöyle bir ihtimalden söz ediliyor.

Seçimler için 24 Haziran 2023 tarihi konuşuluyor. Ancak Kurban Bayramı 28 Haziran’a denk geliyor. Kurban Bayramı demek en az bir ay önceden başlamak üzere hac mevsimi demek. Aynı zamanda haziranın ortasında üniversite sınavları yapılıyor. Seçim kampanyası 3 aylık bir takvimi kapsıyor ama son 40 gün çok yoğun geçiyor. Bir düşünce var. Kurban Bayramı telaşı ile seçimleri üst üste getirmeyelim. Üniversite sınav stresini yaşayan gençlerimizin psikolojisini dikkate alalım. Üniversite sınavı bittiği andan itibaren tatile çıkmak için bekleyen aileleri seçim nedeniyle zor durumda bırakmayalım.

O nedenle seçimleri haziranın ilk haftasına ya da mayısın son haftasına çekelim diye bir düşünce var. 28 Mayıs ya da 4 Haziran gibi. Tabii bu erken seçim olmuyor. Olursa öne çekilmiş seçim olur. Ama dediğim gibi, bir düşünce aşamasında.

Editör: Haber Merkezi