Prof. Dr. Ömer Çaha’nın koordinatörlüğünde Areda-Survey tarafından 26-30 Haziran tarihleri arasında 200 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın siyasi sonuçlarını Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinden paylaştı.

Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

Kamuoyu araştırmaları arasında fark var. Ama bir konuda hepsi birleşiyor. Hangi araştırmayı açarsanız açın, en önemli gündem maddesi olarak ekonomi ve pahalılık ön plana çıkıyor. Areda-Survey’in haziran araştırmasında da halkımız yüzde 36.5’le en önemli gündem maddesi olarak ekonomi demiş. Onu yüzde 30.8’le zamlar ve pahalılık takip ediyor. Yoksulluk ise yüzde 7.6’yla üçüncü sırada geliyor. Aslında üçü de aynı kapıya çıktığı için aslında toplamak gerekiyor. Bu durumda halkımızın yüzde 74.9’unun öncelikli gündemini ekonomi, zamlar, pahalılık ve yoksulluk oluşturuyor.

- Areda-Survey araştırmasında da ‘Gençliğin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna yanıt aranmış. Ankete katılanların yüzde 22.3’ü işsizlik diyor. Gelecek kaygısı diyenlerin oranı ise yüzde 13.7 çıkıyor. Onu yüzde 10.6’yla eğitim ve yüzde 2.6’yla cehalet takip ediyor. Gençler kızmayın ama “Tembellik” de araştırmaya girmiş. Yüzde 3.8 tembellik derken, sosyal medya bağımlılığı yüzde 3.7’yle tırmanışa geçmiş.

- Ankete katılanlara ‘Muhalefet partileri iktidar olursa sizce Türkiye’yi nasıl yönetir?’ diye sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 47’si daha iyi yönetir diyor. Ama yüzde 53’ü hükümetten daha kötü yönetir görüşünde. 

- Kadınların ancak yüzde 38.3’ü muhalefet gelirse daha iyi yönetir diyor. Yüzde 61.7’si ise hükümetten daha kötü yönetir görüşünde. Kadınların sesine dikkat...

‘- Türkiye’de gelecek vizyonu bakımından yaşayan en başarılı lider kim?’ sorusuna da yanıt aranmış. Ankete katılanların yüzde 49.9’u Erdoğan diyor. Gelecek vizyonu önemli. Muhalefet liderlerinden 9 ismin gelecek vizyonuyla ilgili oranlarını topladım, yüzde 45.7 çıkıyor. Dokuzu birden Erdoğan’a yetişemiyor. Kılıçdaroğlu kaç çıkıyor? Yüzde 8.6.  Mansur Yavaş’ın gelecek vizyonu adına entelektüel bir çabasını görmedik ama ankette yüzde 15.1’le ikinci sırada çıkıyor. 

- Areda-Survey ankete katılanlara ‘Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?’ diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 46.3’ü Erdoğan diyor. Erdoğan yüzde 49.2’yle yine en çok oyu kadınlardan alıyor. Erdoğan’ı yüzde 25.2’yle Mansur Yavaş takip ediyor. Kılıçdaroğlu ise son zamanlardaki tırmanışını sürdürüyor. CHP lideri yüzde 12’yle üçüncü sırada gelirken onu yüzde 6.7’yle Selahattin Demirtaş takip ediyor.

Ankette ‘Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?’ sorusu da sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 34.6’sı Mansur Yavaş diyor. Kılıçdaroğlu diyenler yüzde 31.2’yle ikinci sırada geliyor. Meral Akşener’e olan destekte de yükseliş gözleniyor. Akşener yüzde 12.7’yle üçüncü sıraya yerleşirken onu yüzde 9.3’le Demirtaş takip ediyor. Ekrem İmamoğlu ise yüzde 3.5’le 6’ncı sıraya gerilemiş.

Son bir oran da ittifaklardan vermek istiyorum. Muhalif kanallardaki anket sonuçlarını tersyüz edecek ama ankete katılanların yüzde 47.9’u Millet İttifakı derken Cumhur İttifakı diyenlerin oranı yüzde 52.1 çıkmış.

Editör: Haber Merkezi