1 Aralık, AIDS'e yol açan HIV virüsüne karşı erken tanı ve tedavinin önemini vurgulama amacıyla Dünya AIDS Günü olarak ilan edildi. 2018 sonu itibariyle dünyada HIV ile yaşayan kişi sayısı yaklaşık 38 milyon olarak tespit edildi. 

Her yıl yaklaşık 1 milyon kişi ise hayatını kaybediyor. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hızla artan hastalığa 2018'de 3 bin 678 kişi yakalandı. 

EN ÖNEMLİ UNSUR ERKEN TEŞHİS

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve HIV Enfeksiyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, artık tedavi edilen bir kronik hastalık olarak tanımlanan AIDS'e karşı en önemli unsurun erken teşhis olduğunu belirtti. Hastalığın birinci bulaşma nedeni korunmasız cinsel ilişki. Bunu kan ve kan ürünleriyle bulaşma takip ediyor. 

ANONİM TEST UYGULAMASI YAPILIYOR

Tabak, HIV testinin basit, ucuz ve birçok laboratuvarda yapılabilen bir test olduğunu hatırlattı. Türkiye'de HIV bulaşması için riskli davranışlarda bulunan kişilerin isim vermeden test yaptırabildiği merkezler de var. Hastalığın toplumda ayrımcılığa uğrama endişesine karşı Sağlık Bakanlığı bazı belediyelerle birlikte anonim test uygulaması yapıyor. Ankara'da Çankaya, İstanbul'da Beşiktaş ve Şişli, İzmir'de Konak ve Bursa'da Nilüfer Belediyelerinin merkezleri tanı ve tedavi süreçlerinde kimlik gizliliğini koruyor. Uzmanlar hastalıktan korunmanın en önemli yolunun cinsel ilişki sırasında korunmak olduğunu vurguluyor. Bilinçlenmenin artırılması için bir eylem planının oluşturulması anonim test teşhis merkezi sayısının artırılması gerektiğine işaret ediyorlar.

Editör: Haber Merkezi