Türk-Alman kalp cerrahı Dilek Gürsoy 212 yılında yapay bir kalbi implante eden Avrupa’daki ilk cerrah olmuştu. Başarılı kariyerine hız kesmeden devam eden Doktor, Almanya’da “Yılın Doktoru” ödülünü aldı. Almanya, İsviçre ve Avusturya’nın en seçkin doktorlarının olduğu ödül töreninin ardından basına konuşan doktor Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden birini kazanmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Gürsoy “Kazandığım bu ödül elbette çok kıymetli ama ben ödülümü yapay kalp naklettiğim ve yeniden yaşama bağladığım insanlardan alıyorum” dedi.

DİJİTALLEŞMEYİ DOĞRU ALGILAMAK LAZIM

Tıpta teknolojik gelişmelerin birçok alana göre etkisinin büyük olduğunu söyleyen Gürsoy, dijitalleşmenin faydasının yanı sıra doktor-hasta ilişkinde dijitale temkinli yaklaşılması gerektiğini aktardı. Gürsoy "Her şey dijitalleşti. Bu durum elbette çok iyi, çok olumlu. Ancak bir de sakıncası var. Çünkü doktorla hasta ilişkisi zarar görebilir. Doktor hastası ile ilişkisini dijital cihazlarla sınırlamamalı. Onu dinlemeli ve anlamalı. Çünkü özellikle kalp hastaları için doktora güvenmek çok önemli. Doktoruna güvenen ve ona inanan hastalar daha hızlı iyileşiyor" ifadelerini kullandı.

2023 YILI YAPAY KALP TEDAVİSİNDE DÖNÜM NOKTASI

Yapay kalp alanında gelişimin öncüsü olan doktor, aldığı ödülün yapay kalp nakil merkezi açmasında motivasyon kaynağı olduğunu söylerken, şu an kullanılan yapay kalplerin çok üst düzey olmadığını, kablolarının ve yarattığı sesin hastanın hayat kalitesini etkilediğini söyledi. Sadece insanlara değil hayvanlara da yapay kalp nakli yapan doktor, tecrübesini bu tedavi yönteminde geliştirmek istediğini belirtti. Son olarak yapay kalp modelinde sağladığı ilerlemelerden bahseden Doktor Dilek Gürsoy “Mevcut yapay kalpler çok ideal değil. Benim 2010 yılından beri üzerinde çalıştığım yapay kalp daha sessiz ve daha az kablolu olacak. Dolayısıyla taşıyan insanlar daha rahat edecekler. 2023 yılında inşallah bu yapay kalbi insanlara nakletmeye başlayacağız” dedi. 

Editör: Haber Merkezi