Yeni yapılan bilimsel araştırmaya göre çamaşır makinelerinin 'enerji tasarruflu' yıkama programları hastalık bulaştırıyor.

Alman hastanesindeki yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeklere devamlı mikrop bulaştı. Bunun üzerine bilim insanları alarma geçti ve sebeplerini araştırmaya başladı. Sonucunda ancak çamaşır makineleri hastaneden kaldırıldıktan sonra mikrobun yayılması durdu. 

YETERİNCE SICAK SU İLE YIKANMAZSA HASTALIK YAPIYOR

Bilim insanlarının ilk düşüncesi, makinelerin kapağındaki lastik contada kalan atık suyun, bebek çoraplarını ve şapkaları kirlettiği yönündeydi. Onlara göre düşük ısıda ve deterjan içermeyen suyun, son durulama aşaması da zararlı bakterileri yayıyor olabilirdi.

Çevre dostu olma amacıyla insanların kıyafetlerini düşük ısıda yıkaması bilim insanlarına göre tehlike arz ediyor. Çünkü mikroplardan arınması için yeterince sıcak su ile yıkanmazsa mikrop yaymaya başlıyor. Ev tipi çamaşır makinelerinde kullanılan su sıcaklığı enerji tasarrufu yapmak için 60 derecenin epey altına düşüyor. Bu da suyu hastalık yapıcılar için daha az ölümcül hale getiriyor.

Editör: Haber Merkezi