Gıdada sahtecilik ve katkı maddelerinin üretimde bilinçsiz kullanılması tüketicinin sağlığını tehdit etmeye devam ederken Ziraat Mühendisi Osman Baykal çaylarda gıda boyası olduğunun nasıl anlaşılacağını gösterdi.

BASİT BİR YÖNTEMLE FARK EDİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı ürünlerinde ilaç ve zararlı madde kullanan şirketlerin belli olmasından sonra uzmanlar konuyla alakalı bilinçlendirme çalışmalarına başladı. Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çayda gıda boyası olup olmadığının basit bir yöntemle anlaşıldığını söyledi.

KALİTELİ ÇAY HEMEN RENK VERMİYOR

Baykal deneyle ilgili  "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa, bu çayda boya vardır" şeklinde belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın liste halinde açıkladığı toplamda 229 firmadan 386 parti ürün 14 Ocak 2020'de açıklanmıştı. Bunlar arasında en büyük risk ise en çok tüketilen çayda görülmüştü. Bazı firmaların çaylarına iyi renk alması için gıda boyası eklendiği tespit edilmişti.

Editör: Haber Merkezi