Onları hepimiz görüyoruz: bronzlaşmış ciltleriyle, mükemmel yapılmış manikürlü tırnaklarıyla, lekesiz mermer yüzeyli mutfaklarda poz veriyorlar ve detoks çayı paketlerini okşuyorlar. Estetik faydaları olduğu düşünülen çaylar yeni bir şey değil. Tarih boyunca, yeşil ve oolong dahil çaylar, kilo kaybı da dahil olmak üzere her türlü rahatsızlığın tedavisi olarak kabul edildi. Ancak nasıl pazarlandıkları önemli ölçüde değişti.

PERAKENDE DEĞERİ 150 MİLYON TL

“Detoks”, “zayıflık” ve “temizlik”, kilo kaybı vaatleri, 142 milyon ve 48,4 milyon Instagram takipçisi olan sosyal medyadaki milyarder yıldız Kylie Jenner ve rapçi Cardi B'nin beğenileriyle destekleniyor. İngiltere'deki sağlık ve sağlık pazarının perakende değeri 24 milyon Euro (Yaklaşık 150 milyon TL) değerinde. 

MÜSHİL İÇERİKLİ ÇAYLARIN TEHLİKELERİ

Tuvalette kabızlık ile birkaç saat mücadele eden herkesin bileceği gibi, müshiller dışkıları gevşeten ve bağırsak hareketlerini artıran bir ilaç türüdür. NHS'ye göre dört ana müshil türü vardır; bunlardan biri bağırsakları hareket ettiren kasları harekete geçiren kaslara yardımcı olan uyarıcılardır. Bu müshillerin içindeki maddeler arasında, markasıyla da bilinen Senna vardır: Senokot.

YAN ETKİLERİ

Ortak yan etkileri mide krampları, ishal ve renksiz idrar. Müshilin nadir ancak “ciddi” yan etkileri arasında ciddi, kırmızı, kaşıntılı cilt bulunur. En sık bahsedilen yan etkiler ise mide ağrıları, gaz ve şişkinlik, gevşek ve kötü kokulu dışkı, sık idrara çıkma ve baş ağrısıdır.

'MİDE BULANDIRIYOR VE DEVAMLI TUVALETTEYDİM, BU DUYGUYA BAĞIMLI OLDUM'

26 yaşındaki Aimee Victoria Long, bir süre düzenli olarak detoks çayları kullandı. Bu çayları şu şekilde açıkladı: "Sürekli mide bulandırıcı ve her zaman tuvaletteydim. Bu duyguya giderek bağımlı oldum. Diyet haplarına ve diğer müshil maddelerine gittim. Sonunda uzman yeme bozuklukları birimine kabul edildim.”

Long, şimdi, üzerinde sağlıklı yemekler ve egzersiz programlarının videolarını paylaştığı Instagram'da yaklaşık 70.000 takipçisi olan kişisel bir antrenör. Çevrimiçi teşvik ettiği sağlıklı yaşam koşullarına rağmen, Long, “teatox” şirketlerinden, ürünlerini finansal kazanç için terfi ettirmelerini isteyen tekliflerle dolup taştığını söylüyor. “Diğer genç kadınlar üzerinde olumsuz etkisi olan bir şeyi tanıtmak istemiyorum” diyor.

Editör: Haber Merkezi