Kişiler, en az 6 ayda bir olmak üzere yılda 2 defa diş hekimine kontrol amaçlı gitmelidir. Ankara diş hekimi Uzm. Dt. Ela Çabuk’a diş hekimi kontrollerinin önemini sorduk.

Diş Hekimi Kontrolünün Önemi Nedir?

Diş hekimi kontrolü, ihmal edilmemesi gereken en önemli konulardan bir tanesi olmaktadır. İnsanlar çoğu zaman diş hekimine, sadece ağız ve diş rahatsızlığı yaşadığı zamanlarda başvurmaktadır. Ancak diş hekimine, bu rahatsızlıkları yaşamadan öncede gitmek gerekmektedir. Dişlerin daha fazla zarar görmemesi adına diş hekimi kontrolüne düzenli gitmenin önemi çok büyüktür. Düzenli olarak diş hekimine kontrole giden kişilerde, ağız ve diş rahatsızlıkları görülmez.

İlerde yaşanılacak olan ağız ve diş rahatsızlıklarının önüne, düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmek ile geçilmektedir. Ağız ve diş rahatsızlığı yaşayan kişilerde geç bir zaman dilimde diş hekimine başvurarak, önüne geçilmeyen sorunlar ile karşılaşmaktadır. Geç bir dönemde diş hekimine başvuran kişilerde, diş kayıpları ve çeşitli damak rahatsızlıkları sürekli olarak görülmektedir.

Diş Hekimine Ne Kadar Sürede Gidilmelidir?

Diş problemi yaşamakta olan insanlar sık sık diş hekimine gitmektedirler. Ancak diş rahatsızlığı yaşamadan öncede diş hekimine gidip, dişlerin kontrolünü yaptırmak gerekmektedir. Bu alanda uzman olan kişiler, en az 6 ayda bir kere diş hekimine gelip dişlerin gösterilmesi gerektiğini söylemektedir. İlerleyen zamanlarda büyük sorunlar yaşamak istemeyen kişilerin, yılda en az 2 defa diş hekimine gidip ağız ve dişlerini kontrolden geçirmesi gerekmektedir.

Diş Hekimine Kontrole Gidilmezse Neler Olur?

Düzenli aralıklar ile diş hekimine kontrole gitmeyen kişilerde, önüne geçilemeyen ve sonucunda diş kaybına neden olan rahatsızlıklar görülmektedir. Düzenli periyotlar ile diş hekimine kontrole giden kişilerde ise doğacak olan rahatsızlıkların önüne geçilmektedir. Erken teşhisler konularak, ağrı ve sızı olmadan tedavi işlemleri uygulanmaktadır. Ayrıca diş hekimine düzenli olarak gitmeyen kişilerin dişlerinde kayıplar oluşmaya başlamaktadır.

Çocuklarda Diş Kontrolü

Çocukların dişleri, yetişkin bireylerin dişlerine oranla daha sık çürüme göstermektedir. Çünkü süt dişler, kalıcı değildir. Bu sebepten dolayı süt dişlerde çürüme ve ilerleyen zamanlarda düşmeler gözlemlenmektedir. Süt dişlerde meydana gelen çürümeler ilerleyen zamanlarda ağrı yapmaktadır. Ayrıca bu çürümeler damaklara da zarar vermektedir. Ağrıların ve olası damak rahatsızlıklarının önüne geçebilmek adına çocukların, yılda en az bir kere diş hekimine kontrole gitmesi gerekmektedir.

Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?

Diş sağlığı korumak için en önemli husus, dişlerin sürekli olarak temizlenmesidir. Sürekli olarak temizlenen dişler, ilerleyen zamanlarda çürümelere sebep olmaz.

Diş sağlığını korumak için herkesin yerine getirmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Her yemek işleminden sonra dişlerin fırçalanıp, ağzın güzelce yıkanması gerekmektedir.
  • Gece yatmadan önce dişlerin tekrar fırçalanması ve diş aralarının temizlenmesi gerekmektedir.
  • Dişler ile çeşitli kabuklu yiyeceklerin kabukları kırılmamalıdır.
  • Akşamları yatmadan önce içilen süt, ağızdaki asitleri dengelemektedir. Bu da çürümeyi engellemektedir.
  • 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.

Bu maddeleri düzenli olarak uygulayan kişiler, diş sağlığını korumuş olmaktadır.

Diş Çürüğünden Korunmak

Diş çürüğünden korunmak isteyen kişiler, sık sık dişlerini fırçalamalıdır. Düzenli olarak fırçalanan dişler arasında, bakteriler canlılığını sürdüremez. Dolayısıyla çürümenin önüne geçilmiş olmaktadır. Ayrıca 6 ayda bir kerede diş hekimine, ağız ve diş kontrolüne gitmek gerekmektedir. Bu hususlar sayesinde diş çürüğü engellenmiş olmaktadır.

Editör: Haber Merkezi