Aktif kömür bazlı diş macunları popüler ve herkesin kullandığı bir ürün haline geldi. Fakat bu diş macunları uzmanlara ve araştırmalara göre dişleri beyazlatmıyor, aksine dişlerin aşınmasına, sararmasına ve çürümesine yol açıyor.

"İNSAN VÜCUDUNA ÇOK ZARARLI BİR MADDE"

Dentakademi Kurucu Ortaklarından Estetik Diş Hekimi Göker Taşkınsu, kömürle diş beyazlatma uygulamalarının tehlikelerini şu şekilde anlattı: Diş diye adlandırdığımız organ üç tabakadan oluşur ve en üst katmanına mine denir. Mine tabakası dişe pürüzsüzlük ve beyazlık verir. Mine tabakasını zedelersek minenin bütünlüğü bozularak dişte daha çok sararmalar meydana gelir. Kömür toksisitesi çok yüksektir ve insan vücuduna çok zararlı bir madde. Bu nedenle dişlere de zarar veriyor. Aktif karbon kömür içeriğinin bir kısmı denilebilir ancak aktif karbon yönteminde kömürle kullanarak beyazlatma yapmak çok yanlış. Ayrıca aktif karbon kullanılarak yapılan beyazlatmaların klasik beyazlatma yöntemlerine göre bir üstünlüğü henüz bulunabilmiş değil.

FLORÜRÜ DE YOK EDİYOR

Uzmanın açıklaması bu şekilde. Bir de bilimsel yayında yer alan çalışmaya bakalım. British Dental Journal'da yer alan araştırmaya göre, diş çürüğüyle mücadelede etkin olan florür maddesini içermeyen bu tür ürünlere karşı temkinli olmak gerekiyor. Araştırmada 50 kömür bazlı diş macunu incelendi ve sadece yüzde 8'inin florür içerdiği belirtildi. Aynı zamanda florür içerse dahi kömür, bu florürü etkisiz hale getiriyor ve dişlere yüksek oranda zarar veriyor, çürümesine neden oluyor.

İngiliz Diş Beyazlatma Topluluğu’nun bir sözcüsüyse dişlerini beyazlatmak isteyenlerin dişçiye gitmeleri gerektiğini macunların yalnızca dişlerdeki sarı plakları çıkarmaya yardımcı olduğunu dişleri beyazlatmadığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi