Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Ramazan'ın ilk gününde oruç tutanlara önerilerde bulundu. Hürriyet'te bugün çıkan yazısında "Oruç iç doktordur" başlığını kullanan Müftüoğlu, "İsterseniz bu yıl yine o klasik ve sevimli cümlemiz ile başlayalım: RAMAZAN GELDİ, HOŞ GELDİ!" diye yazdı.

Müftüoğlu, şöyle devam etti:

"Ve yine hemen ardından her yıl olduğu gibi huzurla, keyifle, göğsümüzü gere gere şu bilgiyi bir daha tekrarlayalım: ORUÇ MUAZZAM BİR İÇ DOKTORDUR! Hatta biraz daha ileri gidelim: Ramazan ayı ve onun temel ritüeli “oruç görevi” muazzam bir sağlık tamircisi ve harika bir doğal iyileştiricidir. Zira farklı ülkelerde, farklı merkezlerde tekrarlanan birçok bilimsel araştırmada şu bilgi net ve açık olarak teyit edilmiştir: Aç kalma süremiz uzadıkça ve ramazandaki “iftar, sahur ritüeli”nde olduğu gibi 2 öğünle makul miktarda beslenmeye devam ettikçe kronik hastalıkları önlemede, iyi yaşlanmada, bedensel ve ruhsal huzuru yeniden kazanmada sağlığımıza bu güzel ay muazzam katkılar sağlıyor. Özellikle “iftar, sahur düzeni”ni dikkatle planlayıp gıda tüketimini fazla abartmazsak ramazan boyunca metabolizmamız daha verimli, enzimatik ve hormonal sistemlerimiz daha güçlü, detoks/temizlik organizasyonlarımız daha etkili çalışmaya başlıyor. Zira daha ramazanın ilk gününden itibaren muazzam bir iç doktor, yani OTOFAJİ mekanizması devreye giriyor. “Peki nedir, neyin nesidir otofaji?” diyorsanız buyurun..."

Müftüoğlu, "Sağlık faydaları gözetilerek uygulanan “2 öğün beslenme” ve “kısa süreli açlık kürleri”nin hücresel sağlığı güçlendirdiğini kanıtlayan araştırmaları ile Nobel ödülü kazanan Japon biliminsanı Yoshinori Ohsumi diyor ki: “Bedenlerimiz aç kaldığı zaman kendimizi daha kolay tamir ediyor. Eksiklerini tamamlama, hasarlarını onarma fırsatı buluyor. Açlık süresi 12-14 saatin üzerine çıkınca hücrelerimiz üretim artığı moleküllerden ve toksinlerden kurtulma fırsatı yakalıyor.” Hücrenin bu “kendi atıklarıyla beslenme, atık proteinlerini tüketerek hayatta kalma ve bu arada ciddi bir temizlik faaliyetine girme” sürecine ise “OTOFAJİ” adı veriliyor" ifadelerini kullandı. 

Osman Müftüoğlu, "Ramazan önerileri" olarak da şunları sıraladı:

BİR: Sahur yapmadan oruç tutmayın.

İKİ: Bu mübarek ayın “diyet ayı” değil, “niyet ayı” olduğunu unutmayın.

ÜÇ: “İftar sofraları”nı “ifrat sofraları” haline getirmeyin.
 

Editör: Haber Merkezi