Başta İstanbul olmak üzere diğer şehirlerde ve sahillerde oluşan kalabalık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı adeta isyan etme noktasına getirdi.

Koca, şu ifadeleri kullandı:

- Bu rahatlık devam ederse tablonun olumsuz yönde gitmesi kaçınılmaz. 

- Biz yeniden ciddi kısıtlamalar getirmeden vatandaşlarımız rehavetten kurtulsun. Aksi halde bölgesel olarak gerekli kararları yeniden almak zorunda kalırız.

- Üzülerek söylüyorum normalleşmeyle birlikte tedbirler devre dışı kaldı, temas arttı. 

- İnsanlarda açık havada hastalık daha az bulaşacağına dair yanlış bir algı var. 

- Bu virüsten korunmanın tek yolu önce mesafe ardından da maske. 

- Günlük bilgilendirme tablosundaki değişiklik Bilim Kurulu’nda alınmış bir karar. 

- Bunun sebebi dünyada belirlenen ağır hasta kriterlerine uyum sağlamak. Uluslararası literatürle bizdeki ağır vaka tanımı aynı olsun diye yapıldı bu değişiklik. 

- Yoğun bakım sayılarının içinde entübe hastalar da var. Tedavi ne kadar geç başlarsa zatürre oranı o kadar artıyor. Bu yüzden zatürre oranını takip ediyoruz

- Kovid vakalarının akciğer hastası diye gösterildiği iddiası gerçek dışı. Bir hastanın kovid testi pozitifse başka hangi hastalığı olursa olsun öncelikle kovid pozitif diye kayda geçer. 

- Ağır vakalar artıyor diye her gün bağırıyorum. Bir şeyler gizleyen insan böyle bağırır mı?

- Avrupa’da henüz ikinci dalga başlamadı. Onların da bizim de esas korkumuz influenza mevsiminin eylülden sonra başlamasıyla korona vakalarıyla influenza vakalarının bir arada başlaması, birlikte daha agresif bir şekilde yükselişe geçmesi.

Editör: Haber Merkezi