Sırtağrısı, sıklıkla uzun süre hareket etmemekten kaynaklanan bir ağrı türüdür. Darbe alma, iç organ zedelenmesi, yahut bir hastalık belirtisi olabileceği gibi postür bozukluğu temelli bir ağrı da olabilir. Sırt ağrısının kaynağını bulmak için öncelikle bir hekime danışılır ve onun uygun gördüğü testleri yaptırarak kesin tanı ve akabinde fizyoterapi destekli tedavi sürecine girilir.

Sırt ağrısı neden olur?

Sırt ağrısı uykusuzluk, omurgaya uygun bir uyku zemininde yatmama, duruş bozukluğu, uzun saatler halinde ayakta durma gibi yaygın sebeplerden kaynaklanabilir. Düzenli egzersiz yapmamak çeşitli bedensel ağrılarla karşı karşıya kalmaya neden olabilir. Aşırı gerginlik ve sinirsel durumlar, kontrolsüz kilo artışı, darbe kaynaklı travma, kas ve doku hastalıkları, iç hastalıklar, kitle ve kist oluşumu da sırt ağrısı sebebi olabilir.

Sindirim, boşaltım ve üreme sistemlerinde bir hasar yahut hastalık bu tip bir ağrıya sebebiyet verebilir. Hamilelik süreci de sıklıkla ağrı vericidir ve jinekologların sürecin bir parçası olarak belirttiği durumlardır. Bunların yanı sıra komşu bölgelerdeki ağrılarda sırta doğru yayılabilir. Bunun dışında ağrı hekimin beş başlıkta inceleyebileceği şekilde gruplandırılabilir.

  • Birinci tip, disk sorunlarını içeren mekanik nedenlerdir.
  • İkinci tip dejeneratif nedenlerden oluşur.
  • Üçüncü tip, inflamatuar (iltihabi) nedenlerden meydana gelir ve sırt ağrısı semptomu ile başlayan hastalıkların belirtisi olabilir.
  • Dördüncü tip nedenler, onkolojiktir ve sırt bölgesinde oluşan kötü huylu kitle ve türevi yapılarından ileri gelir.
  • Beşinci tip ise omur ve disk abselerini içeren enfeksiyöz kaynaklı nedenlerdir.

Ağrı nedenini kesin olarak belirlemek ve ayırt etmek için bir uzmana danışmak gerekir.

Sırt ağrısı çeşitleri nelerdir?

Sırt ağrıları köken olarak farklılık gösterse de kronik ve akut olmak üzere iki tip olarak sınıflandırılabilir. Birinci tip, 6 haftadan kısa süren ve aniden ortaya çıkan akut ağrıdır. İkinci tip ise 6 haftadan uzun sürerek yerleşiklik gösteren kronik sırt ağrısıdır. Çeşitli sebeplerden ileri gelebilen sırt ağrısının tedavi süreci teşhisine bağlı geliştirilir.

Sırt ağrısı nasıl tedavi edilir?

Öncelikle uzun süredir varolan sırt ağrısına sahipseniz mutlaka ilgili hekimliğe ya da en yakın sağlık kuruluşuna danışmanız gerektiğini belirtmeliyiz.

Yazımıza devam edecek olursak; sırt ağrısında çoğunlukla sebep doku incinmesi değildir. Böylesi kas kaynaklı ağrılar fizyoterapi tedavisi ile kolaylıkla atlatılabilir. Temel hedef ağrının azaltılması mümkünse kesilmesidir. Kronik ve şiddetli ağrılar tıbbi değerlendirme ve müdahale gerektirebilir.

Akut durumlarda ise ilaç, iğne veya ameliyat gerekmeksizin; fizyoterapi uygulamaları yardımıyla sağlıksal sorunlardan kurtulmak ve hayat kalitesini yükseltmek mümkün olabilir. Bilinçsizce yapılan uygulamalar dolayısıyla sırt ağrısı kötüleşebilir hatta incinmeler ya da kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu yüzden fizyoterapi dalında bir uzman ile onun belirlediği yönergeye uygun ilerlemek daha güvenli bir yöntemdir. Yüksek kaliteli ve başarılı bir fizyoterapi merkezi seçmek ise sağlık ve güvenlik için oldukça mühimdir. ABS Fizyoterapi Merkezi; Uzman Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin öncülüğünde uzman kadrosu, kanıtlanmış tedavi yöntemleri, dünya standartlarında profesyonel iş ahlakı ile daima yanınızdadır. Sırtağrısıtedavisi hakkındatümmerakettikleriniz ve daha fazlası için internet sitemizi ziyaret ederek bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi