Çiğköfteciler, Wafflecılar, Lokmacılar derken bu furyanın son ayağı ise ucuza et döner satan dükkanlar oldu. Özellikle İstanbul'un hemen hemen her semtinde açılan bu dükkanlar paraya para demiyor. Peki Franchise sistemi sayesinde mantar gibi türeyen bu dükkanlar neyin nesi? 

MASRAF AZ, KAZANÇ ÇOK

Tek bir markanın altında 200'den fazla franchise olan, gün geçtikte daha da popülerleşen bu dükkanların sırrı merak konusu oldu. Ucuza satılan et döner ve yapılan reklam sayesinde adım atmanın güçleştiği bu dükkanlar türemeye devam ederken bizde işleyişlerini yakından inceledik. Gram usülüne göre satış yapılan dükkanlarda 55-60 gram ile 1 kiloya kadar et döner satın alınabiliyor. Bazı firmalarda sadece ekmek arası mevcutken farklı firmalarda iskender ve pilav üstü et döner gibi çeşitlilik görülebiliyor. Self-Servis sistemi ( kişinin verdiği siparişi kendi alması ) sayesinde fazla personel çalışmazken dükkan sahipleri kazançlarının büyük bölümünün sürümden kaynaklı olduğunu söylüyor.  

NE KADAR SAĞLIKLI?

Adım başı açılan ve hala da açılmaya devam eden et döner dükkanlarının bu denli ucuza et satması ne kadar sağlıklı? "Önce İnsan" ve "%100 yerli üretim" gibi mottolarla yola çıkan bu restoranlar sosyal medya ve Ekşi Sözlük gibi mecralarda tartışma konusu oldu. Özellikle sağlık konusu üzerinde hararetlenen tartışmalar sonucu kullanıcılar ikiye bölündü. Ancak açıkça görülüyor ki bu tarz yerlerin sağlık konusunu öncelikli gündem maddesi olarak ele alması gerekiyor.  

Editör: Haber Merkezi