İngiliz bilim adamları, EPIC-Oxford'un 48 bin kişinin beslenmesi ve sağlığını gözlem altına aldığı uzun süreli araştırma projesinin sonuçlarını inceledi. Katılımcılar 1993-2001 yılları arasında takip edildi. EPIC-Oxford'un verilerine göre 48 bin katılımcının yarısı et, 7 bin 500'ü balık yedi. 16 binden fazlasının ise vejetaryen ya da vegan olduğu belirtildi.

Bu süre içinde 2 bin 820 koroner kalp hastalığına ve 300'ü hemorajik olmak üzere bin 72 inme vakasına rastlandı. Aynı zamanda sadece sebze yiyenlerin et veya balık tüketmeyenlerin inme geçirme riskinin yüzde 20 oranında arttığı gözlemlendi.

DÜŞÜK B12 SEVİYESİYLE İLGİLİ OLABİLİR

Araştırmacılar, vejetaryenler ve veganlarda artan inme olasılığının, düşük B12 seviyesiyle alakalı olabileceğini söylerken, konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

Yapılan araştırmanın detayları "British Medical Journal" dergisinde yayımlandı.

NASIL BESLENİLMELİ?

Diyetisyenler sağlık için en iyisinin beslenmeyi çeşitlendirmek olduğu önerisinde bulundu. Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması ‘yeterli ve dengeli beslenme’dir. Besin öğeleri vücudun gereksinmeleri düzeyinde alınamazsa, yeterli enerji oluşmadığı ve vücut dokuları yapılamadığından ‘yetersiz beslenme’ durumu oluşur ve vücut hastalık üretmeye başlar.

Editör: Haber Merkezi