Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, kötü uykunun bir kişinin zihinsel sağlığını nasıl etkileyebileceğini tespit etmek için bir araştırma yaptı.

Nature Human Behavior adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmada yaşları 18 ile 50 arasında değişen yaklaşık 330 kişi değerlendirildi.

İlk bölümde araştırmacılar, 18 genç yetişkinin beyin dalgalarını ölçmek için MR videolarını ve polisomnografisini (uyku çalışması) kullanarak, bir kez iyi bir gece uykusundan sonra ve uykusuz bir gece geçirdikten sonra duygusal video klipler çekti. Video klipleri izledikten sonra, katılımcılardan, stres düzeylerini değerlendiren durum-özellik kaygısı envanteri olarak adlandırılan bir anket doldurmaları istendi.

HUZURSUZ UYKU, HUZURSUZ GÜN

Araştırmacılar, huzursuz bir gece uykusundan sonra cevap veren kişilerin beynindeki kaygıyı hafifletmeye yardımcı olan bölgenin normal şekilde çalışmadığını tespit etti. Bu arada, beynin daha derin duygusal merkezlerinin aşırı aktif olduğu bulundu.

Ayrıca, 4 günlük 280 genç ve orta yaşlı kişilerin uyku ve anksiyete düzeylerini ölçen çevrimiçi bir çalışma daha gerçekleştirildi.
Araştırmacı ekip, katılımcıların uykusunun miktarının ve kalitesinin ertesi gün stres düzeylerinin ne olacağını tahmin etmelerini sağladığını keşfetti.

YETERSİZ UYKU KAYGI DÜZEYİNİ ARTIRIYOR

Genel olarak, çalışma kötü uykunun bir kişinin duygusal stres düzeyini yüzde 30'a kadar arttırabileceği sonucuna vardı. Yani yetersiz uyku kaygı düzeylerini artırıyor ve bunun tersine derin ve iyi bir uyku çekmek oluşacak bu stresi azaltmaya yardımcı oluyor.

Uyku Konseyi'ne göre, 12 ila 18 yaşları arasındaki ergenler, geceleri sekiz ila dokuz saat arası uykuya ihtiyaç duyarken, 18 ila 65 yaşları arasındaki yetişkinlerin, geceleri yedi ila dokuz saat arası uyuması gerekir.

Pennsylvania Eyalet Tıp Koleji tarafından yapılan son bir araştırma da, bir gecede altı saatten az uyumanın kronik hastalıklardan muzdarip olan insanlar için erken ölüm riskini iki katına çıkarabileceğini ortaya koydu.

Editör: Haber Merkezi