Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sağlıklı yaşam için önerilerini açıkladı. Müftüoğlu, Hürriyet'teki yazısında 10 kuralı şöyle sıraladı:

1. SAĞLIKLI BESLENME: Daha sık ve bol sebze, meyve, bakliyat, balık, yumurta, süt ürünü; daha az sağlıksız besin.

2. EGZERSİZ: Mümkünse her gün, değilse haftada en az 3-4 gün, günde ortalama 45-60, mümkün olmazsa en az 20 dakikalık yürüyüşler.

3. UYKU: 6 saatten az, 9 saatten çok olmamak üzere kaliteli bir gece uykusu her yaşın vazgeçilmezi.

4. KİLO KONTROLÜ: Özellikle 30’lu yaşlardan sonra dikkatli bir bel çevresi ya da bel-kalça oranı takibi. Unutmayalım, bel çevresi kadınlarda 85, erkeklerde 95 santimetreyi geçmemeli. Bel-kalça oranı kadınlarda 0.8’in, erkeklerde 1’in altında olmalı.

5. HUZUR: Makul ve yönetilebilir bir stres düzeyi olan keyifli bir yaşam tarzını huzur, neşe ve kahkaha zengini bir hayatla birleştirebilmek de önemli bir iyi hayat faktörüdür.

6. DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ: Belirli aralıklarla yapılacak sağlık kontrolleri de son derece önemli. Bu kontrollerin sonuçları ve gerektirdiği değişimler ise mutlaka hayata geçirilmeli.

7. SİGARA: Sigara içmemek en önemli iyi hayat ayrıntılarından biri.

8. ALKOL: Alkolden uzak bir hayat en azından kabul edilebilir düzeyde son derece sınırlı bir alkol tüketimi de üzerinde önemle durulan bir temel yaşam tarzı seçimi.

9. KAN YAĞLARI VE KAN ŞEKERİ: İyi kolesterolün düşük (HDL’nin 50’nin altında olması), kötü kolesterolün yüksek (LDL’nin 150’nin üzerinde olması), çok daha önemlisi trigliserid rakamlarının her yaş için 150’yi aşması sağlıklı yaşamın “en önemli tehditleri” olarak kabul ediliyor. Diğer taraftan her yaş için açlık şekerinin 100’ü, açlık insülininin 5’i geçmesi de prensip olarak “kabul edilemez” bulunuyor.

10. KAN BASINCI: Düzenli bir kan basıncına sahip olmak (her yaş için büyük tansiyon 13’ten, küçük tansiyon 8.5’ten az olmalı) ve eğer gerekiyorsa tavsiye edilen antihipertansif ilaçları düzenli kullanmak da önemli bir iyi hayat ayrıntısı.

Editör: Grlyrtts