Türkiye'de heyecan içinde beklenen seçimlere artık 12 gün kaldı.
Adaylar ve partiler seçim çalışmalarını sürdürürken, yapılan son ankettin çarpıcı sonuçlar çıktı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü yazısına göre; Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın 25-28 Nisan tarihleri arasında 3 bin 5 kişi üzerinde yaptığı araştırma önemli ipuçları veriyor.

Muharrem İnce ve Sinan Oğan da var ama cumhurbaşkanlığı seçimi Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında geçiyor.

Son 10 güne girilirken iki aday da yükselişte. Erdoğan deprem sonrası yaşanan gerilemeyi telafi ettiği gibi, iki haftadır yükselişe geçti. Kılıçdaroğlu da oylarını artıran ikinci isim oldu.

Optimar’ın “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyunuzu hangi adaya vereceksiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 51.4’ü Erdoğan yanıtını verirken, Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı ise yüzde 48.6 çıkıyor. Erdoğan böylece 2018 yılında seçimi kazandığı sonuca yaklaşmış gözüküyor.

Cumhurbaşkanı adaylarının dördü de sorulduğunda ise anketten şöyle bir sonuç çıkıyor.

Erdoğan yüzde 48.6

Kılıçdaroğlu yüzde 44.1

İnce yüzde 4.3

Oğan yüzde 3

Bu verilerle tırmanışını sürdüren Erdoğan, birinci tur için gerekli olan yüzde 50 oy oranına yaklaşırken, Kılıçdaroğlu yüzde 45 bandına yaklaşmış gözüküyor. Muharrem İnce küçük bir gerileme ile yüzde 4.3’te kalırken, Sinan Oğan oylarını yüzde 3’e yükseltmeyi başarmış durumda.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı CHP’ye yaramış görünüyor. CHP oylarını yüzde 30.1’e taşırken, bu gelişme Millet İttifakı’nın diğer partilerinin aleyhine işliyor. İYİ Parti’nin, “Cumhurbaşkanı adayı CHP’den olursa muhalefetin oyları CHP’de toplanır” kaygısı gerçeğe dönüşüyor.

AK Parti’nin oy oranı yüzde 38.6 çıkarken, belirttiğimiz gibi CHP yüzde 30.1, Yeşil Sol Parti yüzde 7.8, MHP yüzde 7,7, İYİ Parti yüzde 7.0 çıkıyor. Bu sonuçla İYİ Parti yüzde 7 barajına kadar gerilemiş durumda. 

Memleket Partisi yüzde 4’e gerilerken TİP yüzde 1.3’e yükselmiş durumda. Büyük Birlik Partisi yüzde 1’e çıkarak oylarını artıran partiler arasında yer aldı. Yeniden Refah Partisi yüzde 1 olurken Zafer Partisi yüzde 0.9’a geriledi.

Editör: Grlyrtts