BİLİM-TEKNOLOJİ

Su Altında Depremleri Önceden Saptayacak Yöntem Bulundu!

Doğal afetler, meydana gelmesinin ardından geriye büyük bir yıkım bırakıyor. Son zamanlarda Avrupa genelinde sıklığını artıran depremler can kayıplarına sebep oluyor. Arnavutluk’ta yaşanan 6.4 büyüklüğündeki deprem sonucu can kaybı 47’ye ulaşırken bilim insanları, depremleri önceden tespit edebilmek adına sevindirici bir gelişme sağladı.

DEPREMİ ÖLTÜĞÜ YANLIŞLIKLA FARK EDİLDİ

Monterey Bay, Kaliforniya’da su altına yerleştirilen bir kablo ağı sayesinde fay hatlarının hareketini tespit edilebiliyor. 50 kilometre uzunluğa sahip kablo ağı, duyulması en zor sesleri kaydedebiliyor. Önceleri deniz canlılarının yüksek frekanslı seslerini yakalamak için üretilen kablo ağı ardından su altında meydana gelen hareketleri araştırmak için okyanusun dibine yerleştirildi. Deney sonucunda Kaliforniya’nın kuzeyindeki Gilroy ilçesinde 3.5 büyüklüğünde deprem fark edildi.

KARADAN DA ÖLÇÜM YAPABİLİYOR

Bunların haricinde fay hattı haritası çıkarma imkânı da sağlarken, karadan ölçüm de yapmasıyla bir ilk niteliği taşıyor. Özellikle deprem bölgesi olarak bilinen yerlerde depremin ne zaman yaşanacağı bilinmediğinden ve jeoloji uzmanlarının maalesef eldeki olanaklarla gelecek felaketleri ön göremediğinden bu kablo ağı, deprem öncesi hazırlık aşamasında büyük fayda sağlayabilir.