Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan katıldığı İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda yaptığı açıklamalarda Türk Lirası tasarruf araçlarına ve özellikle vadeli TL mevduata talebin arttığını söyledi. Erkan’ın verdiği bilgiye göre; son 12 haftada TL mevduat 1.7 trilyon lira artarken, kur korumalı mevduat (KKM) ve döviz cinsi mevduatlar geriledi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan Türk Lirası (TL) tasarruf araçlarına talebin artmaya başladığı TL’ye geçiş zamanının geldiğine inandıklarını belirterek, “Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” dedi.

Ekmeğe zam geliyor! Ekmeğe zam geliyor!

para-7

17 Kasım itibarıyla, 12 hafta içerisinde, Türk Lirası mevduatların 1.7 trilyon lira arttığına dikkat çekerek şunları aktardı; ''Bu dönemde kur korumalı mevduat (KKM) 601 milyar Türk Lirası ve döviz cinsi mevduat da yaklaşık 3 milyar dolar geriledi. Türk Lirası mevduat güçlenirken ve kur korumalı ile döviz cinsi mevduat gerilerken, rezervlerimiz de çok güçlü bir artış eğiliminde.”

'Enflasyon Mesajı'

Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren Hafize Gaye Erkan, “Önceliğimiz dezenflasyon, enflasyonla mücadelenin en önemli unsuru kararlılık. Toplum ve fiyat koyucular tarafından kabul görmesi. Biz üzerimize düşeni yaparken şu ya da bu sebeple ‘algı, kabul, itibar’ üçlüsü devreye girmiyorsa, enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa bu patikaya oturtmaya azimli ve kararlıyız” ifadesinde bulundu.

Fiyatlama davranışlarında olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade ederek; “Otomobil ve beyaz eşyada ilk defa indirimler başladı. Kasım öncü göstergeleri aylık enflasyonda gerilemenin devam edeceğine işaret ediyor. Döviz kurundaki istikrarın aylık enflasyona olumlu etkisi olacak. Firmaların iki haftada bir fiyat değiştirdiği bir dönemden fiyatların daha uzun sürede değiştiği bir döneme geçeceğiz” dedi.

enflasyon

'Kiralar için tarih'

Erkan, büyükşehirlerde kiralık ev ilanı fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri aldıklarını, kira ve eğitimde dezenflasyonun 2024 sonu ve 2025’te daha hissedilir hale geleceğini dile getirdi. Alınan tedbirlerle temmuz ayından itibaren bireysel kredilerde normalleşme başladığını söyleyerek; “Bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılık giderilirken, ticari krediler ise süreklilik göstererek üretim kapasitesine katkıda bulunuyor” ifadesini kullandı.

'Sanayicinin talepleri'

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise şu söylemlerde bulundu;

“Biz TL’nin değerinin düşmesine dönük ve yüksek volatilite konusunda hassasız. Fakat bazen TL’yi gereğinden fazla değerli kılan Merkez Bankası politikalarının da Türk reel sektörünün rekabet gücünü nasıl azalttığını yakından biliyoruz. Kısacası biz TL’nin gereğinden fazla değerli kılınmasına da, TL’nin değerinin gereğinden fazla düşürülmesine de karşıyız. Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye yönelik hızlı bir kaynak akışı beklemekteyiz, böylece reel sektörün finansmana erişiminde ciddi iyileşme olacağını düşünüyorum. Seçici kredi uygulamasında atılan adımlar olumlu, uzun vadeli yatırım kredileri ile ihracat kredilerinde de benzer bir paket bekliyoruz.”

 

Editör: Nehir Durdağı