BİLİM-TEKNOLOJİ

Türk Bilim İnsanları Domuz Gribini Salgınını Önleyecek Cihaz Geliştirdi!

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren bilim insanları domuz gribini 5 dakika içerisinde tespit edecek bir cihaz geliştirdi.

5 DAKİKADA TESPİT EDECEK

Cihazın 5 dakikada salgını tespit etmesi ve aynı zamanda taşınabilir olması büyük bir yenilik. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde faaliyetini sürdüren İzmit Biyotıp ve Genom Merkezi’nde çalışan bir grup bilim insanı, geliştirdikleri 70 gramlık bir cihaz sayesinde 5 dakika kadar bir sürede halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsünü tespit edebilecek.

TÜRKİYE’DE TEK VE TAMAMIYLA YERLİ

Türkiye’de bugüne dek birçok domuz gribi vakası yaşansa da, salgının önüne geçmek için bu boyutta bir çalışma yapılmamıştı. Cihaz Türkiye’de domuz gribi teşhisi için tek çalışma olarak gözüküyor. Araştırmanın grup lideri Dr. Arif Engin Çetin, “Klasik yöntemlerde kullanılan cihazlar yurt dışından ithal ediliyor. Bizim cihazımız ise tamamen yerli kaynaklardan üretildi” ifadelerini kullandı. Cihazın taşınabilir olmasının birçok tedavi merkezinde kullanılabilmesini sağlayacağını belirten Çetin, maliyetinin ise 3 bin TL olacağını söyledi.

20 BİN KİŞİ DOMUZ GRİBİNDEN ÖLDÜ

Araştırmanın bir diğer grup lideri Zeynep Ahsen Koçer H1N1 belirtileri hakkında açıklamalarda bulundu. Koçer “H1N1 yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Çok ciddi kas ağrısı ve bitkinlik yapabiliyor” ifadelerine yer verdi. Koçer, 1 Ekim 2019 ile 18 Ocak 2020 tarihleri arasında 20 bin kişinin bu virüsten öldüğünü söyledi.