Şırnak'ta evden çıktıktan sonra 1 gün sonra çay kenarında cesedi bulunan Firdevs Babat'ın (16) ölümüne ilişkin davada sevgilisi Ahmet Babat (19), ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Uludere ilçesi Şenoba beldesinde oturan Firdevs Babat, 19 Ağustos 2022'de "Arkadaşımın doğum gününe gidiyorum" diyerek evden çıktı ve geri dönmedi. Ailesinin kayıp ihbarıyla çalışma başlatan jandarma, 1 gün sonra Firdevs'in, Hezil Çayı'nda 2 taş arasına sıkışmış cesedini buldu. İlk incelemede, Firdevs Babat'ın vücudunda mermi ve darp izleri tespit edildi.

Kürdistan sizin için bu kadar önemli mi? Ferhat Aydoğan yazdı Kürdistan sizin için bu kadar önemli mi? Ferhat Aydoğan yazdı

Soruşturma kapsamında Firdevs'in akrabası olan sevgilisi Ahmet Babat, şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı. İşlemleri sonrası Babat, "çocuğu kasten öldürmek" suçundan tutuklandı.

Şırnak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın karar duruşması, görüldü. Sanık Babat'ın SEGBİS aracılığı ile katıldığı duruşmada, taraf avukatları ile Firdevs'in ailesi de yer aldı.

Savcı, Babat'ın 'çocuğu kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırmasını talep etti.

"Olayın tasarlanarak yapıldığını düşünüyoruz"

Mütalaaya karşı savunma yapan Firdevs Babat'ın ailesinin avukatı Aydın Altaç, "Mütalaaya katılıyoruz. Sanığın eyleme karar vermesi, eyleme geçmesi süreleri göz önüne aldığında, 18 yaşından küçük maktulü öldürme kastını tasarlayarak yaptığı açıktır. Bu nedenle 'çocuğa karşı tasarlayarak öldürme' suçundan da yargılanmasını, suçun ortaya çıkarılması yönünde mahkemeyi çelişkili ve yanıltıcı ifadeler vermesi, pişmanlık göstermemesi nedeniyle hakkında takdiri indirim maddelerinin uygulanmadan cezalandırılmasını talep ediyoruz." dedi.

Mütalaaya kısmen katıldığını belirten avukat Hediye Göçke Baykal da şunları kaydetti:

"Tanık beyanları, olay yeri krokisi, sanığın alınan çelişkili savunmaları ortaya koymaktadır ki sanık olayı bir şahsın yardımı ile tasarlayarak gerçekleştirmiştir. Tanık Ramazan Babat da bu suçun failidir. Firdevs'in tırnak aralarında 3'üncü bir kişiye ait DNA örnekleri bulunmuştu. Bu 3'üncü kişinin Ramazan Babat olduğunu düşünüyoruz. 'Tasarlayarak çocuğa karşı öldürme' suçundan cezalandırılmasını talep ediyorum. İndirim maddelerinden yararlanmamasını talep ediyoruz. İndirimler kadına karşı diğer failleri de etkiliyor. Kadına karşı şiddet ve benzer dosyalarda diğer faillere de örnek teşkil eden bu dosyalarda pişmanlığı da tespit edilmeyen sanık hakkında takdiri indirim uygulanmamasını talep ediyoruz."

"Kasten öldürme amacım yoktu"

Savunma yapan Ahmet Babat ise "Kızı kimse orada tutmadı. Öyle bir niyetim olsaydı; yerleşim yerine o kadar yakında olmazdık. Kimsenin görmediği yerler vardı. Karakola yakındım. Ayrıca benim böyle bir eylemi gerçekleştirmeye önceden verdiğim bir karar olsaydı; daha uzak bir yer seçerdim. Olayda Firdevs'i kasten öldürmeye yönelik bir amacım yoktu. Daha önce de belirttiğim gibi pişmanım." dedi.

katil-3

Cezada indirim uygulanmadı

Mahkeme heyeti, sanık Ahmet Babat'ı 'çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırdı. Cezada herhangi bir indirim uygulanmadı. Babat hakkında ayrıca 3136 sayılı 'Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet' suçundan suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Editör: Nehir Durdağı