Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Komisyonu'nun, nükleer enerjiyi 'yeşil enerji' kabul ederek, tereddütleri giderdiğini belirterek, "Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmenin parçası haline getirdik. Pek çok önemli proje gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirildi. Akkuyu, Rusya ile en büyük ortak yatırımımızdır." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu NGS'nin tüm ünitelerinin peyderpey 2028'e kadar hizmete gireceğini, Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 10'unun bu santral tarafından sağlanacağını belirterek, "Akkuyu, tam kapasite devreye girdiğinde burada yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Doğal gaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1,5 milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Akkuyu NGS'nin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerin ve işçilerin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerini gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Projedeki tecrübemiz ışığında, farklı bölgelerde inşa etmeyi planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için en kısa sürede harekete geçeceğiz." dedi.

Editör: Grlyrtts