İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un Dubai'de düzenlenen COP28 İklim Zirvesi kapsamında İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri olmadan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ülkede gündem oldu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Yusuf'un Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin protokole aykırı olduğunu ifade ederek tepki gösterdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron'ın açık açık tehdit ettiği Hamza Yusuf, "Bir dahaki sefere böyle bir sorunu olursa sadece telefon etmesini öneririm" dedi.

Cameron, Yusuf'un İngiliz yetkililer olmadan Erdoğan ile görüşmesini eleştirerek, Birleşik Krallık üyesi olan İskoçya'yı Dışişleri Bakanlığı desteğini çekmekle tehdit etti. Bununla da birlikte Cameron, Yusuf'un Erdoğan ile Gazze ve diğer konuları görüşmesi "protokol ihlali" diyerek İskoç Ulusal Partisi hükümetine bir şikayet mektubu yazdı.

ABD'den flaş Erdoğan açıklaması ABD'den flaş Erdoğan açıklaması

Fotoğraf krizine dair İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf ise eleştirilere sert bir cevap ile tepki verdi.

İskoçya Başbakanı, Cameron'ın söylemini "son derece kaba ve açıkça yanlış" olarak nitelendirerek, "Önceki toplantılarda görüştüklerimiz dışında yeni bir şey konuşmadık" dedi.

İskoçya protokol ihlali iddialarına ise, Erdoğan'la görüşme saatinin Türk heyeti tarafından son anda güncellendiğini belirterek cevap verdi. Hamza Yusuf, İngiltere'den bir yetkilinin toplantıya katılmasının kendisi için bir sorun olmayacağını aktarmıştı.

Ancak İngilitere Erdoğan'la görüşmeye ilişkin eleştirilere devam edince bu defa İskoçya Başbakanı, İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron'a seslenerek "Bir dahaki sefere böyle bir sorunu olursa sadece telefon etmesini öneririm. Eminim ki sorunu çözeriz" diyerek resti çekti.

Hamza Yusuf daha önce de İsrail'in Gazze'deki katliamlarına yönelik sert tepkileri ile gündeme gelmiş, X'ten yaptığı paylaşımla yaşananlara isyan etmişti.

Gazze'nin yoğun bombardıman altında olduğunu, telekomünikasyonun kesildiğini ve neredeyse 3 haftadır bu bölgede mahsur kalan ailesine ulaşamadığını belirten İskoçya Başbakanı, "Sadece geceyi sağ geçirmeleri için dua edebiliyoruz. Dünyanın artık yeter demesi için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?" ifadesinde bulunmuştu.
 

Editör: Nehir Durdağı