İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Bakan Fidan'dan ateşkes çağrısı: "Karadeniz'de seyir güvenliğinin azalması endişe verici"

Bakan Fidan'dan ateşkes çağrısı: "Karadeniz'de seyir güvenliğinin azalması endişe verici"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Karadeniz'de seyrüsefer emniyetinin azaldığını belirterek ateşkes çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkilerinin Karadeniz başta olmak üzere bölge genelinde hissedilmeye devam ettiğini belirterek, seyrüsefer emniyetindeki azalmanın ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Maka Botchorishvili ile gerçekleştirilen 10. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Savaş coğrafi olarak yayılma eğiliminde"

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bölgesel etkilerine dikkat çeken Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın savaşın başından bu yana yaptığı ateşkes çağrılarının önemine vurgu yaptı.

Fidan, "Soruda ifade edilen talihsiz olaylar, bizim Cumhurbaşkanımızın en baştan beri Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ortaya koyduğu ateşkesle ilgili hassasiyetin ne kadar yerinde olduğunu defaatle göstermektedir." dedi.

Savaşın giderek daha geniş bir coğrafyaya yayıldığını belirten Fidan, Baltık ülkeleri ile Romanya'nın da savaşın etkilerine maruz kaldığını ifade etti.

"Taraflar farklı hedefleri vurma arayışında"

Karadeniz'de yaşanan güvenlik risklerine değinen Fidan, çatışmaların yeni bir boyut kazandığını söyledi.

"Artık taraflar var olan askeri denklemi değiştirmek için daha fazla farklı hedefleri vurma arayışındalar. Artık hiçbir hedef, altyapı, üstyapıyla ilgili sınırı hemen hemen kalmamış durumda. Bu da savaşın yıkıcı etkisini gösteriyor." ifadelerini kullanan Fidan, savaşın etkilerinin giderek ağırlaştığını belirtti.

Karadeniz'de seyrüsefer emniyeti uyarısı

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin önemine de değinen Fidan, Türkiye'nin bu süreçte önemli rol üstlendiğini hatırlattı.

Karadeniz'de güvenli deniz ulaşımının giderek zorlaştığını vurgulayan Fidan, "Aynı şekilde şu anda Karadeniz'de seyrüsefer emniyetinin savaşın yaygınlaşmasından dolayı giderek azalmış olması hepimiz için endişe verici." dedi.

Türk ve yabancı sivil gemilerin hedef alınmamasının büyük önem taşıdığını ifade eden Fidan, kontrol dışına çıkan insansız hava araçları ve füzelerin de risk oluşturduğunu söyledi.

Ateşkes çağrısını yineledi

Türkiye'nin konuyu yakından takip ettiğini belirten Fidan, kalıcı çözümün savaşın sona erdirilmesinden geçtiğini vurguladı.

Fidan, "Ama meseleyi kökten çözmek, bütün sorunlara verilecek en büyük cevap olacak. Onun için ateşkes görüşmelerine de büyük ağırlık veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölgesel iş birliği vurgusu

Güney Kafkasya'daki Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliğinin önemine dikkat çeken Fidan, benzer modellerin Balkanlar ve Orta Doğu'da da uygulanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin hedefinin bulunduğu bölgelerde barışı, istikrarı ve kalkınmayı desteklemek olduğunu belirten Fidan, bölgesel sahiplenme ve iş birliği anlayışının güçlendirilmesinin önemine işaret etti.

Toplantının sonunda Hakan Fidan, Ceyhun Bayramov ve Maka Botchorishvili tarafından İstanbul Bildirisi imzalandı.