İstanbul
Az bulutlu
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Kurban İstismarcılarına Dikkat Edelim...

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

 

SÖZLÜKTE; yaklaşmak anlamına gelen kurban, Allah'a yaklaşmayı Allah yolunda malların feda edilebileceğini, Allah'a teslimiyeti ve şükrü ifade eder. Hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. 

Kurban kesmenin delili; Kitap, Sünnet ve icma-i ümmet ile sabittir. Allah Te'ala'nın Kur'an-ı Kerim'de; ''Rabbin için namaz kıl ve kurban kes'' (Kevser; 108/2) 

Hz. Peygamber (s.a.v); ''İmkanı olup da kurban kesmeyen bizim namazgahımıza yaklaşmasın'' buyurmaktadır.

(Ahmed b. Hanbel) 

Hanefi fıkıh alimleri; kurban kesmenin vacip olduğu görüşündedirler (el-Fetava'l Hindiyye). 

Şafilere göre; sünnettir. 

 

Kurbanın Vacip Oluşunun Şartları: 

Müslüman, hür ve yolculuk halinde bulunmayıp mukim olması, nisab miktarı mala sahip olması gerekir. 

Akıllı ve ergenliğe ermiş olma şartı konusunda ihtilaf vardır. 

İmam Azam ve İmam Ebu Yusuf'a göre kurban, kesmekle mükellef olmak için; akıllı ve büluğa ermiş olmak şartı yoktur. 

Zengin olan çocuk veya delinin malından velisi kurban keser. 

İmam Muhammed'e göre ise; akıl ve büluğa ermek şarttır. 

Fetva da bu görüşe göredir.(el-Fetava'l-Hindiyye). 

***

 

KURBAN İSTİSMARCILIĞI:

Hersene olduğu gibi, Allah ömür verirse mali imkanı yerinde olan müslümanlar kurbanlarını kesecek.

Bunun yanında kurban kesme imkanı olupta, sefere çıkan kişiler veya  kurban bağışında olan müslümanların resmiyetten, yani; resmi makamların işaret ettikleri yerlere verilmesi önemlidir. 

Özellikle Türk Kızılayına sonsuz derece güvenmeliyiz. 

Hertürlü sıkıntımızda ve felaketlerde hemen yanıbaşımızda yerini alan Kızılayımıza, kurban bağışlarını teredüsüz verebiliriz.

Her mükellef kurbanını istediği yere vermekte muhayyerdir. Yeter ki, bu hizmetler boşa çıkmasın. ''Çünkü kurban kesmek bir ibadettir.''

Bazı istismarcılar bu ibadeti, fırsat bilerek, efendim şu şu yerlerde bir yıl etyüzü görmeyen fakirler var diyerek, gelenleri iyi tanımalıyız. 

Adam sende ben kurban parasını verdim, ne yaparsa yapsın dersen bu ibadeti yerine getirmiş sayılmazsın.

***

 

Kurban Keserken Yapılacak Dua:

''Ey Rabbim bu senden ve yine sanadır. 

Namazım, kulluğum, kurbanım, ölümüm ve dirimim eşi benzeri olmayan âlemlerin Rabbi Allah içindir. Ben bununla emrolundum ve teslim olanlardanım'' demek. 

Kurban sahibinin kurban etinden yemesi sevaptır. Çünkü bu Allah'ın bir ziyafetidir. 

Bayramlar, sevinçlerin paylaşıldığı, kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin ağırlandığı mutluluk, sevinç ve ibadet günleridir.

Bu mutlu günü fırsat bilerek, dargınlar barışmalı, akraba ve dostlar ziyaret edilmeli, hastalar ziyaret edilmeli, kabristanları yakın olanların ahirete irtihal edenlerin kabirleri ziyaret edilerek, duada bulunmalıyız. 

Bayramlarımız senelerce dargın yaşayanlar için bir fırsattır. 

Bunun değerini iyi bilmeliyiz, birdaha ki, bayrama kavuşma senedimiz olmadığına göre, gafil olmayalım.

Bu vesile ile halkımızın ve müslüman aleminin Kurban bayramını şimdiden tebrik eder, Allah'ın rahmet ve bereketinin üzerimize olmasına kardeşlik bağlarımızın güçlenmesine, birbirimizi sevmemize vesile olmasını niyaz ederim. 

 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız