İslam ve Hicab...
İslam dinin, yabancı erkeklere karşı kadının
örtünmesi, hususunda kesin emirleri vardır.
Kuran-ı Kerim'in ayetlerinde, Peygamber ve Ehl-i Beyt alimlerinin hadislerinde kadının örtünmesinin farz oluşu ve niteliği açıkça bildirilmiştir.
Tüm ilahi dinler, insanın derununda yerleştirilmiş eğilimi esas alarak, kadına örtünmeyi farz bilmişlerdir.
İlahi dinlerin en mükemmeli olan İslam dini;
''Allah tarafından insanlığa gönderilen son din olarak, giysiyi insanlığa verilen ilahi bir hediye olarak nitelemiş, kadına farz olan örtünmenin ölçülerini tam olarak belirlemiş, kadının örtünmesi hususundaki aşırılık ve ihmalkarlıkları da dengelemeye çalışmıştır.''
İslam'da örtü, kadının yabancı; ''mahremi olmayan'' erkeklerle muaşeretinde saçlarını ve bedeninin örterek, diğerlerine karşı kendisini çekici hale getirmekten sakınmasıdır.
Hevesli bakışlardan kaçınmak ve namahreme bakmamak hükmü kadınla erkeğin her ikisine eşit şekilde farzdır.
***
İslam'dan Öncesi:
İslam'dan önce son dönemlerde bazı kadınlar süslenerek hicapsız bir halde dışarı çıkıyorlardı.
Kureyş kabilesi ile Hevazin kabilesi arasında vuku bulan Fıcar savaşıdır.
''İkinci Ficar savaşı Kureyş ile Hevazın kabileleri arasında nasıl cereyan etti..?
Ukkaz çarşısında bir kaç Kureyş'li genç, beni Amir kabilesine mensup bir hanımın yanında oturmuşlardı. Kadının yüzü örtülü ve uzunca bir elbise giymişti. Kadının hareketleri, gençlerin ilgisini uyandırmış bunun üzerine kadından yüzündeki peçeyi açmasını istemişlerdi; ama kadın bunu reddetmişti.
Gençlerden biri, arkadan gelip onun elbisesinin aşağı ucunu bir dikenle elbisesinin yukarı kısmına iliştirdi ve kadın bunun farkına varmadı; oturduğu yerden kalkınca elbisesi katlanarak kısaldığı için arkası göründü. Gençler onun bu durumuna güldüler ve yüzünü bize göstermek istemedi ama biz onun arkasını bile gördük dediler.
Bu durumdan rahatsız olan kadın, kendi kabilesi olan Beni Amiri yardıma çağırdı.
Halk onun etrafına toplandı ve sonuçta bu iki kabile arasında kanlı bir çatışma meydana geldi.
Kur'an-ı Kerim'in emr'i:
Kur'an'da hicabın farz oluşu ve onun sınır ve niteliği hakkında bir çok ayet nazil olmuştur.
1. Ayet:
''Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan çevirsinler; namus ve iffetlerini korusunlar.
Görünen kısımları müstesna olmak üzere, ziynetlerini teşhir etmesinler.
Baş örtülerini, yakalarının üzerine kadar örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları mü'min kadınlar, ellerinin altında bululanlar ''cariyeleri'', erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan beyinsiz vb. tabi kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına ziynetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları ziynetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar.
Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler.
Ey mü'minler! Hep birden Allah'a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.'' (Nur suresi; 31)
***
Siyasiler ne diyor:
Büyük Çınar Dr.Devlet Bahçeli, hanımların inandığı gibi yaşamaları ve inandığı gibide örtünmesinde bir sakınca olmadığını beyan ederek, sevenlerinin duasına mazhar olmuştur.
Sayın Oktay Vural Bey de; ''Şimdiye kadar Meclis'e örtünerek gelmelerine bir engel görmüyoruz'' buyursunlar gelsinler diyerek, hoşgörü ve inancını
perçinlemiştir.
Bu beyanlar, halkımızı son derece memnun etmektedir.
***
Eski huylarından vaz geçmeyen C.H.P'de aksine halkın öz iradesini hala kendi uhdelerinde zannediyor, ve direniyor.
Eski alışkanlıklarından bir türlü kopamıyor ve direndikçede batıyor...
