22 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

Kibrin dinimizdeki yeri

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Kibir, kendisini başkasından üstün görmektir.

Hadis-i şerifte buyuruluyor ki; ‘’Kibir, hakka, razı olmamak ve insanları küçük görmektir.’’ (Müslim) Fudayl bin Iyad hazretleri; ‘’Tevazu, ister cahilden, ister çocuktan duyulsa da hakkı tereddütsüz kabul etmektir’’ buyuruyor.

Kabul edemeyen kibirlidir. Kibirli, kendini başkasından üstün görmekle, kalbi rahat eder. Burada başkasını düşünmez. Kibir, kötü huydur, haramdır. Allah’ü Te’âlâ’yı unutmanın alametidir. Kibirli olan, salih insan olamaz.

Kibir her iyiliğe engeldir, her kötülüğün anahtarıdır. İki âyet-i kerime meali şöyledir: ‘’Cehennem, kibirliler için ne çirkin ve ne kötü bir yerdir.’’ (Nahl; 29) ‘’Allah, kibredenleri sevmez.’’ (Nahl; 23) Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki: ‘’En şerliniz, katı kalbli ve kibirli olandır.’’ (İmam Ahmed) ‘’Kibirli, ahirette Allah’ü Te’âlâ’yı gazaplı bulur.’’ (Buhari)

‘’Allah’ü Te’âlâ, kibirliyi alçaltır, tevazu sahibini yükseltir.’’ (Taberani) ‘’Kibirli, Cehennemin en derin ve azabı en şiddetli olan Bolis çukuruna atılır.’’ (İ. Ahlakı) ‘’Kalbinde zerre kadar kibir olan Cennete giremez.’’ (Müslim)

‘’Hazret-i Nuh, ölürken çocuklarına, Şirk ile kibirden çok sakının’’ buyurdu. (Hakim) ‘’Kibir, İblisi Hazret-i Âdem’e doğru secde ettirmemiştir.’’ (İ. Asakir) ‘’Allah’ın buğzettiği üç kimse; Zâni ihtiyar, kibirli fakir ve zalim lider.’’ (Tirmizi, Nesai)

Aklı olan, kendini ve Rabbini tanıyan, hiç kibredebilir mi.. İnsan aşağılığını, acizliğini, Rabbine karşı her an izhar etmek mecburiyetindedir. Bunun için her an her yerde aczini göstermesi, tevazu üzere bulunması gerekir.

Büyüklenerek ben demek feyz ve bereketi keser. Hazret-i Ebu Bekir buyuruyor ki; ‘’Kibirden sakının. Topraktan yaratılıp, yine toprağa dönecek olan bir varlığın kibirlenmesi, bugün var, yarın yok olan bir varlığın kendini beğenmesi ne kadar anlamsızdır.’’

En büyük düşman, insanın nefsidir. Nefsinin arzularına tâbi olanın, Allah’ü Te’âlâ’ya kul olması zordur. Nefs daima kötü şeyleri ister. Haram işlemek nefse esir olmayı gösterir. Nefs, bütün iyiliklerden süzülmüş, sadece bütün kötülüklerin bulunduğu en ahmak yaratıktır. Nefs bir kötülük deposudur. Kendini iyi zanneder, halbuki süper cahildir. Her istediği aleyhinedir. Gıdası haramlardır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *